GROVE - De Venezolaanse coureur Pastor Maldonado krijgt het tweede stoeltje bij de Formule 1-renstal van Williams. Hij wordt volgend seizoen teamgenoot van de Braziliaan Rubens Barrichello, meldde de Britse renstal woensdag.

De 25-jarige Maldonado won dit jaar met overmacht het kampioenschap in de talentklasse GP2.

Hij neemt bij Williams de plaats in van Nico Hülkenberg. De Duitser debuteerde dit jaar verdienstelijk in de Formule 1, maar kreeg geen nieuw contract.

Geweldig sluitstuk

Maldonado is niet de eerste Venezolaan in de Formule 1. In de jaren tachtig reed Johnny Cecotto achttien keer een grote prijs.

''Ik voel me zeer vereerd dat ik door Williams ben uitverkoren. Het is een geweldig sluitstuk van een prachtig jaar'', reageerde de coureur, die dit jaar indruk maakte met zes zeges op rij in de GP2.

Talent

Maldonado testte in 2004 al eens voor het Formule 1-team van Minardi en mocht dit jaar na afloop van het WK op het circuit van Abu Dhabi testen voor Williams.

''Pastor viel mij voor het eerst op toen hij in 2007 meesterlijk reed in Monaco. Sindsdien heeft hij zijn onomstotelijke talent regelmatig laten zien'', prees teambaas Frank Williams zijn aanwinst, die ook het nodige sponsorgeld meebrengt.

Maldonado krijgt financiële steun van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij.