ALKMAAR - AZ heeft zich met frisse tegenzin neergelegd bij de indeling in categorie 1 door de licentiecommissie van de KNVB. De Alkmaarders behoren daardoor tot de clubs in het betaald voetbal die onder financiële curatele bij de bond staan.

AZ meent dat de club thuishoort in categorie 2, bij de clubs die de financiële huishouding beter op orde hebben.

De club maakt in een woensdag uitgebracht persbericht duidelijk dat het op dit moment aan alle eisen voldoet die indeling in de 'veilige' categorie 2 rechtvaardigt.

''Alle aangekondigde transfers zijn gerealiseerd. AZ heeft een gezonde balans en nauwelijks schulden.''

Peildatum

Volgens de club hanteert de licentiecommissie van de KNVB echter als formele peildatum voor de indeling 1 juni. Dat was precies de dag dat de aandelen door de curator zijn overgedragen aan AZ na het faillissement van hoofdsponsor DSB.

AZ meldt dat het tijdig de begroting heeft ingediend, gebaseerd op alle financiële cijfers en meerjarenplannen zoals die door de club zijn gemaakt na het faillissement van DSB.

''Op basis van deze plannen, waarin de opbrengst van transfers is opgenomen, zou AZ in categorie 2 worden ingedeeld. Vorig seizoen mocht AZ deze transfers wel meerekenen. Dit keer heeft de licentiecommissie dit niet geaccepteerd.''

Beroep

AZ is nog in beroep gegaan, maar ving bot bij de beroepscommissie. Die wilde niet afwijken van de formele peildatum van 1 juni. ''AZ is hierover zeer teleurgesteld.'' De club zou nog naar de burgerrechter kunnen stappen, maar ziet daar vanaf.

Volgens de Noord-Hollandse club is de begroting op orde. Over het seizoen 2009-2010 behaalde AZ een winst van 5,9 miljoen euro. Deze extra opbrengsten komen voornamelijk uit de Champions League.

''Met deze financiële middelen is een uitstaande belastingschuld ingelost, zijn oude procedures afgehandeld en zijn openstaande transfers, de curatoren en de lopende exploitatiekosten betaald. AZ zit financieel en sportief op koers. Dat maakt de beslissing van de licentiecommissie extra wrang.''

Nieuwe lijst

De licentiecommissie van de KNVB maakt medio december de nieuwe lijst bekend die inzicht geeft in de financiële toestand van de betaaldvoetbalclubs.