UTRECHT - De straf die schaatsbond KNSB aan coach Ingrid Paul heeft uitgedeeld, blijft in stand. Dat heeft de rechter in Utrecht woensdag bepaald in een kort geding dat de trainster had aangespannen.

Paul komt daarom een jaar lang niet in aanmerking voor een trainerslicentie van de bond.

Sportkoepel NOCNSF en de KNSB straften Paul en inmiddels ex-schaatsster Gretha Smit onlangs omdat het kamp-Smit tijdens de Winterspelen van Turijn (2006) zou hebben geprobeerd voor 50.000 euro een startplaats voor Smit op de 5000 meter te kopen.

De schaatsster was eerste reserve op die afstand. NOCNSF maakte duidelijk dat het tot en met de Olympische Spelen van Sotsji (2014) niet met Paul en Smit wenst samen te werken, de KNSB gaf aan dat Paul en Smit een jaar lang niet in aanmerking komen voor een licentie van de bond.

Fair play

De schaatsbond kwam na een onderzoek van de commissie-Loorbach tot de strafmaatregel omdat Paul en Smit belangrijke waarden als fair play en respect zouden hebben geschonden.

De commissie constateerde in het eindrapport dat het kamp-Smit zeker drie keer heeft geprobeerd de Poolse rijdster Katarzyna Wojcicka met een geldbedrag over te halen zich terug te trekken, waardoor Smit alsnog aan de start kon verschijnen. De Poolse ging niet in op de voorstellen.

Niet bevoegd

De advocaat van Paul, Bert Kingma, probeerde de rechter ervan te overtuigen dat het bestuur van de KNSB niet bevoegd is Paul te straffen. Hij stelde dat alleen de tuchtcommissie haar een sanctie kon opleggen.

De KNSB beargumenteerde echter dat Paul sinds juli 2008 geen lid meer is van de schaatsbond en dat daarom niet de tuchtcommissie maar het bestuur een straf kan opleggen. De rechter ging woensdag mee in dat verweer.