AMSTERDAM – NUsport blikt deze week met David Coulthard terug op het bol van de spanning staande Formule 1-seizoen 2010. De Schot, die zelf tussen 1994 en 2008 actief was in de koningsklasse, volgde de afgelopen jaargang op de voet als analyticus voor de BBC.

In het derde deel van deze zesdelige serie bespreken we het seizoen van Lewis Hamilton. De kampioen van 2008 streed tot de laatste race in Abu Dhabi om de titel, maar werd uiteindelijk 'slechts' vierde. De McLaren-coureur won de Grands Prix van Turkije, Canada en België en vergaarde 240 punten.

Coulthard had meer verwacht van Hamilton. De Schot wijt zijn tegenvallende seizoen onder meer aan de levensstijl die de veertienvoudig GP-winnaar erop na houdt. "Lewis heeft zichzelf onder enorme druk geplaatst. Zijn vader is niet meer zijn manager. Hij heeft een Hollywood-achtige vriendin (Pussycat Doll Nicole Scherzinger, red). Hij vliegt constant op en neer naar Amerika."

Waarschuwing

"Het is natuurlijk fantastisch als hij op die manier gelukkig is, maar hij is een jonge vent die vanuit het niets tot een internationale superster is uitgegroeid en opeens miljoenen verdient", vat 'DC' samen. Op het moment dat Hamilton in 2007 debuteerde, wilde hij het talent dan ook waarschuwen voor de toekomst.

"Toen hij begon in de Formule 1 zei ik tegen hem dat zijn leven drastisch zou veranderen. Mensen vonden dat ik een oude coureur was die maar wat zeurde, maar het is mij ook overkomen. Het is onmogelijk om niet veranderen, want alles om je heen doet dat ook. Hij heeft me dit seizoen het gevoel gegeven dat hij moeite heeft om zich aan te passen aan zijn nieuwe levensstijl."

Frustraties

Uit het feit dat Hamilton in 2010 lang niet altijd mee kon strijden, vloeiden volgens Coulthard veel frustraties voort. "Lewis heeft dit jaar meer fouten gemaakt dan we van hem gewend zijn. Hij haalt meer uit de auto, dat staat buiten kijf. Hij is echt een fantastische coureur; altijd snel, altijd aan het 'pushen', prachtig om naar te kijken tijdens de races."

Maar aan de dadendrang van de Brit zit wat Coulthard betreft ook een keerzijde."Lewis zal altijd proberen in te halen waar anderen het niet doen. Als het dan lukt, ziet het er fantastisch uit. Als het niet lukt, is dat frustrerend voor hem", verwijst de Schot naar Hamiltons crashes met Felipe Massa (Monza) en Mark Webber (Singapore). "Dat werkte ook door in zijn gedrag op de baan."

Twijfel

"Hoe vaak hebben we hem dit seizoen niet op de radio aan het team horen vragen of er iets mis was aan de auto? Dan twijfelde hij aan de remmen of dacht hij dat de F-duct niet goed werkte. Dat is allemaal pure frustratie."

"Als je een race wint, heb je geen problemen met de auto. Win je niet, dan voel je allerlei dingen die niet in orde zijn", stelt de Schot. "De McLaren was dit seizoen over het geheel genomen zelden de snelste auto. Daar kon Lewis op de een of andere manier slecht mee omgaan."