NYON - José Mourinho moet de komende wedstrijd van Real Madrid in de Champions League vanaf de tribunes bekijken. De tuchtcommissie van de Europese voetbalbond UEFA heeft de Portugese trainer voor twee duels geschorst, waarvan één voorwaardelijk.

Mourinho zou zijn spelers Xabi Alonso en Sergio Ramos hebben aangezet om tijdens de Champions Leaguewedstrijd tegen Ajax bewust een tweede gele kaart te pakken.

Alonso en Ramos werden vorige week dinsdag beiden in de slotfase, bij een 4-0-voorsprong, uit het veld gestuurd. De Spanjaarden leken bewust op zoek naar een tweede gele kaart, want ze rekten opzichtig tijd bij spelhervattingen.

Schone lei

Alonso en Ramos missen daardoor de laatste groepswedstrijd tegen Auxerre, maar beginnen wel weer met een schone lei aan de knock-outfase. De UEFA stelde vorige week een onderzoek in, omdat de Madrilenen zich schuldig zouden hebben gemaakt aan onsportief gedrag.

Mourinho, doelman Iker Casillas en reservekeeper Jerzy Dudek zouden de twee op het idee hebben gebracht om bewust een rode kaart te pakken.

Op tv-beelden was te zien dat Mourinho met de hand voor zijn hoofd - om liplezers geen kans te geven - Alonso aan de zijlijn even toesprak. Enkele minuten later kwam tijdrekken de middenvelder op een tweede gele kaart te staan. Ramos werd bijgepraat via Dudek en Casillas.

Boetes

Real Madrid moet een boete van 120.000 euro betalen. Mourinho kreeg een boete van 40.000 euro bovenop zijn schorsing, waarvan het voorwaardelijke deel een looptijd van drie jaar heeft. Alonso en Ramos moeten beiden 20.000 euro betalen, Casillas 10.000 en Dudek de helft daarvan. De Madrilenen hebben drie dagen de tijd om in beroep te gaan.

De UEFA liet tevens weten dat de rode kaarten van Alonso en Ramos blijven staan, waardoor ze geschorst zijn voor de wedstrijd tegen Auxerre. De 'Koninklijke' is al geplaatst voor de volgende ronde en heeft dus geen sportief belang meer bij de wedstrijd tegen de Franse club.

Ajax

Voor Ajax is die wedstrijd nog wel van groot belang. De Amsterdammers strijden met Auxerre om de derde plaats in de groep, die recht geeft op een vervolg in de Europa League.

Ajax, dat de groepsfase op 8 december afsluit bij AC Milan, heeft een punt meer dan de Fransen.