HOOGLAND - De Nederlandse schaatsbond en de Dopingautoriteit gaan de dopingzaak van een jeugdige schaatser voorleggen aan het internationaal sporttribunaal CAS. Dat heeft de schaatsbond KNSB dinsdag bekendgemaakt.

Dat heeft de schaatsbond KNSB dinsdag bekendgemaakt. Beide instanties gaan daarmee in beroep tegen de beslissing van de beroepscommissie van de schaatsbond om hem niet te straffen voor vermeend dopegebruik.

De schaatser was door de tuchtcommissie van de KNSB veroordeeld tot een schorsing van twee jaar, waarvan één voorwaardelijk.

De commissie van beroep vernietigde afgelopen vrijdag echter het vonnis, omdat een document van het dopinglaboratorium ontbrak. In de regels van het mondiale antidopingagentschap WADA zou echter staan dat het betreffende papier niet verstrekt hoeft te worden.

De KNSB en Dopingautoriteit menen dat zij de juiste procedure hebben gevolgd en willen dit nu toetsen bij het CAS.

Nandrolon

De jonge schaatser werd in 2009 betrapt op nandrolon. Zijn schorsing is inmiddels afgelopen en hij stond dit jaar alweer op het ijs. Maandag stelde de verdediging dat ze een claim van 1,5 miljoen euro - vanwege reputatieschade en misgelopen inkomsten - hebben ingediend.

Volgens de verdediging zijn er meerdere vormfouten gemaakt. Zo heeft de bond verzuimd om de ouders vooraf te laten tekenen voor het uitvoeren van een dopingcontrole, hetgeen bij een minderjarige sporter verplicht zou zijn.

Inhoudelijk oordeel

De KNSB stelt dinsdag echter dat de beroepscommissie zich daarover niet heeft uitgelaten. Evenmin heeft de commissie een inhoudelijk oordeel gegeven over de zaak, dan wel de gevolgde procedure.

Het is nog niet bekend wanneer het CAS de zaak behandeld.