UTRECHT - De eredivisiewedstrijd tussen FC Utrecht en Roda JC gaat zondagmiddag gewoon door. Utrecht had bij de KNVB uitstel gevraagd, omdat de club kampt met een groot aantal door griep gevelde spelers. De voetbalbond honoreerde het verzoek niet, omdat er volgens de KNVB niet genoeg zieke spelers zijn om tot uitstel over te gaan.

De KNVB stuurde twee onafhankelijk bondsartsen op pad om de situatie te onderzoeken. “Na consultatie van de twee doktoren en de clubarts van FC Utrecht is geconstateerd dat zes spelers zijn geveld door griep”, aldus een woordvoerder van de KNVB. Dat aantal vond de bond niet voldoende om het duel te verschuiven. “Op een selectie van 23 spelers is dat voor ons geen reden om het verzoek van Utrecht te honoreren.”

Foeke Booy, trainer van FC Utrecht, reageerde furieus op de beslissing van de KNVB. “Natuurlijk hebben we 23 selectiespelers, maar daarvan zijn er vijf langdurig geblesseerd, waardoor we nog maar een spelersgroep hebben van 18 voetballers. Daar zijn er tenminste zes van afwezig, maar waarschijnlijk komen er nog drie afvallers bij. Ik vind het ongelofelijk dat de KNVB geen uitzondering wil maken in deze kwestie.”

Volgens de KNVB is een club zelf verantwoordelijk voor de grootte van de selectie. Daarom heeft de bond ook geen rekening gehouden met de vijf langdurig geblesseerde spelers. Ook de verschuiving van het duel FC Groningen - NAC, vorig seizoen, schept volgens de bond geen precedent. “Toen waren veel meer spelers geveld door griep”, zegt de woordvoerder van de bond.

Utrecht mist zondag in ieder geval Broerse, Tanghe, Van den Bergh, Lamey, Calabro en Braafheid. Het meespelen van De Groot, Van de Haar en De Jong is nog onzeker. “Als het niet anders kan, spelen we gewoon met negen of tien man en een lege bank”, stelde Booy zuur. “Maar het is duidelijk dat Roda de punten hier voor het oprapen heeft. Het is echt ongelofelijk dat de KNVB geen enkel begrip heeft voor deze situatie. Ik vind het competitievervalsing.”