BERLIJN - Ook het internationaal olympisch comité IOC bemoeit zich nu met de vermeende corruptiezaken bij de mondiale voetbalbond FIFA.

Het IOC heeft naar aanleiding van een uitzending van de BBC, maandagavond, bij de Britse omroep om bewijsmateriaal van omkopingspraktijken gevraagd.

''Het IOC heeft kennis genomen van de beschuldigingen die gedaan zijn in BBC Panoroma en zal de programmamakers vragen om elk bewijs over te dragen. Het IOC heeft een 'zero tolerance' wat betreft corruptie'', stelt de bond in een communiqué.

Commissie

In de uitzending werd onder meer gemeld dat de voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond Issa Hayatou steekpenningen heeft aangenomen in de periode van 1989 tot 1999.

Hayatou is ook IOC-lid. Daarom zal deze zaak worden behandeld door de ethische commissie van het IOC, zo meldde een woordvoerder van het internationaal olympisch comité.

Steekpenningen

In het programma Panorama werd maandagavond onthuld dat het marketingbedrijf ISL in de periode 1989-1999 100 miljoen dollar (76 miljoen euro) aan steekpenningen heeft betaald aan belangrijke bestuursleden van de wereldvoetbalbond om de WK-rechten te verkrijgen.

Onderzoeksjournalist Andrew Jennings noemde drie invloedrijke officials bij naam. Naast Hayatou ook de Braziliaan Ricardo Teixeira en de Paraguayaan Nicolas Leoz. Zij zouden volgens documenten waarover de BBC beschikt op de loonlijst hebben gestaan bij ISL, dat in 2001 failliet ging.

Zwarte markt

Een vierde FIFA-bestuurslid met stemrecht zou zich schuldig hebben gemaakt aan de verkoop van WK-tickets op de zwarte markt. Wegens hetzelfde vergrijp kwam eerder onder anderen al Jack Warner, de vicevoorzitter van de FIFA uit Trinidad & Tobago, onder vuur te liggen.

De BBC gaf de aangeklaagden de kans zich te verweren in de reportage, maar die maakten daarvan geen gebruik.

Geen veroordeling

De FIFA stelde dinsdag dat de zaak in het verleden al is onderzocht door de autoriteiten in Zwitserland, maar dat de rechtbank in de plaats Zug op 26 juni 2008 geen enkele FIFA-official veroordeelde.

''Het onderzoek en de zaak zijn voor ons definitief gesloten'', stelde de wereldvoetbalbond.