BARCELONA - FC Barcelona heeft maandagavond de koppositie in de Primera Division overgenomen van Real Madrid. Belangrijker nog was dat de Spaanse titelverdediger in de befaamde 'Clasico' een enorme dreun uitdeelde.

Barça stuurde de ploeg van de Portugese succescoach José Mourinho met 5-0 terug naar de hoofdstad. Het verschil tussen de eeuwige kampioenskandidaten is nu twee punten.

Bij rust leidde de thuisclub in het veelbesproken duel tussen de giganten Lionel Messi (Barcelona) en Cristiano Ronaldo (Real) met 2-0 door vroege doelpunten van Xavi en Pedro.

Beslissing

Barça's Argentijnse ster had overigens part noch deel aan die treffers. Eerst bediende Andres Iniesta collega-middenvelder Xavi met een fijn passje en omdat Marcelo naliet in te grijpen was doelman Iker Casillas al na tien minuten kansloos.

Pedro kon even later simpel intikken nadat Casillas een voorzet van David Villa, die international Sergio Ramos liet staan, niet onder controle kreeg.

Al snel in de tweede helft besliste Villa de wedstrijd. Hij scoorde in drie minuten tijd tweemaal. Ditmaal wel naar een idee van de weergaloze Messi, die de tweestrijd met Ronaldo glansrijk won. In blessuretijd had ook invaller Jeffren nog succes op aangeven van Bojan Krkic.

Frustratie

De sfeer was toen al geruime tijd onvriendelijk in Camp Nou, gevuld met 98.000 toeschouwers. Dat was vooral een gevolg van de Catalaanse suprematie en de Madrileens frustratie.

Ronaldo gedroeg zich vervelend, Ramos ging fysiek met regelmaat tot de rand. In de slotfase er zelfs overheen. Hij kreeg rood na een nieuwe aanslag op Messi. Daarvoor had de scheidsrechter al een keer of tien de gele kaart uit de zak getrokken.

'Niets beslist'

Xabi Alonso was na afloop eerlijk in zijn commentaar. De middenvelder van Real vond het elftal van trainer Pep Guardiola ''op alle fronten beter'', maar hij voegde eraan toe dat er ondanks deze zeperd nog niets iets beslist.

Hij zei niet te verwachten dat de eerste nederlaag van het seizoen nog weken gaat doorwerken in de selectie.

'Super tevreden'

Voor David Villa, overgenomen van Valencia, was zijn eerste 'Clasico' meteen zeer gedenkwaardig.

''Wat meer kun je je wensen?'', reageerde hij opgetogen.

''Ik ben super tevreden en niet alleen over de uitslag, maar vooral ook over de manier waarop we dit hebben bereikt. Over onze speelstijl. En ik ben ook blij dat er daar mee twee goals aan heb mogen bijdragen.''