NOORDLAREN - De strijd was door grote temperatuurverschillen vier jaar op rij ongelijk. IJs- en Skeelerclub Haaksbergen had daardoor een abonnement op de primeur om als eerste club een marathon op natuurijs te organiseren.

De afgelopen dagen bedeelde de natuur het Groningse plaatsje Noordlaren met de meeste vorst.

Op een 3,5 centimeter dikke ijsvloer won Bob de Vries maandagavond de race over 125 ronden.

De veehouder uit het Friese Haule ontsnapte in de finale uit een kopgroep van vijf man en reed vervolgens solo naar de eindstreep. Christijn Groeneveld en Martijn van Es werden op ruime afstand tweede respectievelijk derde.

'Recordijs'

De complimenten waren voor Jan Geert Veldman, de voorzitter en ijsmeester van ijsvereniging De Hondsrug.

Hij had samen met een negen bestuursleden met een giertank zo’n 150.000 liter water op de asfaltbaan van 333 meter gesprenkeld. De toplaag was van uitstekende kwaliteit. ''Recordijs’’, vond winnaar De Vries.

Er streden 72 rijders om de dagprijs. In een levendige wedstrijd viel de beslissende slag na honderd ronden. Martijn van Es, Bob de Vries en Willem Hut reden weg uit het peloton.

De drie koplopers kregen later gezelschap van Jouke Hoogeveen en Christijn Groeneveld.

''Ik wilde het niet op een eindsprint aan laten komen. Vier rondjes voor het einde ben ik maar weggesprongen. Ik voelde dat niemand de puf had om me te achterhalen’’, gniffelde De Vries na de race.

'Mooiste wat er is'

De Vries was zondag nog deelnemer bij de wereldbekerwedstrijd in het Noorse Hamar. Hij werd vijfde op de 10 kilometer. Dat viel hem tegen. De marathon in Noordlaren kwam als geroepen.

''Schaatsen op natuurijs is het mooiste wat er is. Als je dan ook nog de eerste natuurijsmarathon wint, dan is dat kicken. De voorbereiding op deze wedstrijd was niet ideaal. Ik kwam vannacht pas om 1 uur thuis. Ik was behoorlijk vermoeid.’’

De Vries komt trouwens deze week niet meer in actie op natuurijs. Hij reist naar Tenerife voor een trainingsstage.

''Ik moet weer aan duurwerk gaan doen. De afgelopen periode heb ik me teveel op het langebaanschaatsen geconcentreerd. Stel dat er een Elfstedentocht komt, dan kom ik inhoud tekort. Dat wil ik voorkomen.’’

De Jong

Zijn ploeggenoot Bob de Jong, in Hamar de beste op de 10.000 meter, haalde in Noordlaren de finish niet. De langebaanspecialist stapte na 45 ronden met een kromme schaats van het ijs.