GENEVE - De wereldvoetbalbond FIFA heeft de straf overgenomen die het Italiaans olympisch comité (CONI) heeft opgelegd aan Jaap Stam wegens doping. Het betekent dat de voetballer van Lazio Roma ook voor vijf maanden is geschorst voor internationale wedstrijden.

Het CONI schorste Stam in januari wegens doping. Na de wedstrijd op 13 oktober 2001 tegen Atalanta waren sporen van nandrolon aangetroffen in zijn urine. De schorsing is al van kracht vanaf 16 november. Dit betekent dat Stam medio april weer mag spelen.

De schorsing door de FIFA houdt in dat de oud-speler van PSV en Manchester United eveneens tot medio april niet mag uitkomen voor het Nederlands elftal. De FIFA heeft de datum waarop de schorsing van Stam afloopt gesteld op 22 april.

Advocaat/Van Hanegem

Het nieuwe bondscoachduo Dick Advocaat/Willem van Hanegem, dat donderdag zijn eerste selectie zal bekendmaken, kan dus geen beroep doen op Stam voor de komende oefeninterlands tegen Engeland (13 februari) en Spanje (27 maart).

Ontkennen

Stam heeft steeds ontkend dat hij doping heeft gebruikt. Zijn beroep tegen de sanctie van het CONI, die behalve de schorsing een boete van 50.000 euro bevatte, wordt vrijdag in Rome behandeld door de Italiaanse Federale Appèlcommissie (CAF).

Guardiola

De FIFA nam overigens ook de schorsing van vier maanden over van de Spanjaard Josep Guardiola, die uitkomt voor Brescia en net als Stam positief is bevonden op nandrolon. Guardiola is uitgesloten van internationale wedstrijden tot 22 maart. Hij zou dus eventueel wel op 27 maart kunnen meespelen in de oefeninterland tegen Oranje.

/SPORTJaap Stam vijf maanden geschorst

/DOSSIERNandrolon