LONDEN - De BBC is drie dagen voordat de FIFA besluit over de toewijzing van het WK van 2018 en 2022 met een nieuwe onthulling over corruptie van de hoogste officials gekomen.

In het programma Panorama werd maandagavond onthuld dat het marketingbedrijf ISL in de periode 1989-1999 100 miljoen dollar (76 miljoen euro) aan steekpenningen heeft betaald aan belangrijke bestuursleden van de wereldvoetbalbond om de WK-rechten te verkrijgen.

Onderzoeksjournalist Andrew Jennings noemde drie invloedrijke officials bij naam: de Braziliaan Ricardo Teixeira, Issa Hayatou uit Kameroen, voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond, en de Paraguayaan Nicolas Leoz.

Zij zouden volgens documenten waarover de BBC beschikt op de loonlijst hebben gestaan bij ISL, dat in 2001 failliet ging.

WK-tickets

Een vierde FIFA-bestuurslid met stemrecht zou zich schuldig hebben gemaakt aan de verkoop van WK-tickets op de zwarte markt. Wegens hetzelfde vergrijp kwam eerder onder anderen al Jack Warner, de vicevoorzitter van de FIFA uit Trinidad & Tobago, onder vuur te liggen.

De BBC gaf de aangeklaagden de kans zich te verweren in de reportage, maar die maakten daarvan geen gebruik.

'Niets aan de hand'

Leoz, preses van de Zuid-Amerikaanse bond Conmebol, deed dat later wel vanuit Asuncion. Hij zei deze verhalen al vele jaren te horen.

''Er is niets aan de hand. De Zwitserse justitie heeft dat tien jaar geleden al volstrekt duidelijk gemaakt. Deze feiten bestaan niet. Er zijn personen die gewoon proberen druk uit te oefenen voor de WK-stemming op 2 december.''