AMSTERDAM - Roger Federer heeft voor de vijfde keer in zijn carrière de ATP World Tour Finals gewonnen. De Zwitser (2) was in de finale van het officieuze WK met 6-3, 3-6, 6-1 te sterk voor nummer één van de wereld Rafael Nadal.

Federer schaart zich door dat resultaat in een illuster rijtje. Alleen Ivan Lendl en Pete Sampras slaagden er eerder in het toernooi vijf keer op hun naam schrijven.

Federer had in de O2 Arena in Londen tot aan de finale geen set ingeleverd. Ook tegen Nadal, dit seizoen winnaar van drie grandslams, ging de Zwitser uitstekend van start.

Met aanvallend tennis dwong hij op 4-3 een breakpoint af. Na dat benut te hebben, sleepte Federer op eigen service de eerste set in de wacht.

IJzersterk

Nadal leek in de tweede set eindelijk een antwoord te hebben gevonden op het spel van zijn rivaal. Een vroege break voorsprong gaf hij niet meer uit handen, waarna een beslissende set uitkomst moest bieden.

Daarin was het woord weer aan Federer, die met ijzersterk spel de als best geplaatste speler nog maar één game gunde.

1,2 miljoen euro

De Zwitser kreeg een cheque van liefst 1,2 miljoen euro, 1500 ranglijstpunten én het besef dat hij nog steeds tot grootse prestaties in staat is.

Federer moest weliswaar de nummer één-positie op de mondiale ranglijst aan Nadal laten, maar de zestienvoudig grandslamwinnaar liet de laatste weken zien dat hij weer zijn absolute topniveau benadert.

Ongekend niveau

Vooral in de Londense O2 Arena liet de Zwitser tennis van ongekend niveau zien. Met verschillende magistrale forehand-winners kreeg hij applaus van VIP's als acteur Kevin Spacey en (ex-)voetballers Thierry Henry en Diego Maradona.

Zijn eerdere overwinningen bij de Tour Finals boekte Federer in 2003, 2004, 2006 en 2007. Bij Nadal ontbreekt het toernooi waarin de acht beste tennissers van het seizoen elkaar ontmoeten nog altijd op zijn erelijst.