AMSTERDAM - Mark Tuitert, Sven Kramer en Wesley Sneijder zijn door NOC*NSF genomineerd voor de titel van ‘sportman van het jaar’.

Zowel Kramer als Tuitert veroverde een gouden medaille bij de Olympische Winterspelen in Vancouver. Sneijder eindigde met het Nederlands elftal als tweede op het WK en won met Internazionale de Champions League en de Italiaanse dubbel (landstitel en beker).

Voor de uitverkiezing ‘sportvrouw van het jaar’ komen Linsy Heister (openwater zwemmen), Nicolien Sauerbreij (snowboarden) en Ireen Wüst (schaatsen) in aanmerking.

Van Marwijk

De genomineerde sportploegen zijn het Nederlands dressuurteam, het Nederlands voetbalelftal en het zeilduo Lobke Berkhout en Lisa Westerhof.

Thierry Schmitter (zeilen), Esther Vergeer (rolstoeltennis) en Kelly van Zon (tafeltennis) behoren tot de kanshebbers in de categorie ‘gehandicapte sporter van het jaar’.

Bondscoach Bert van Marwijk is samen met Jac Orie (schaatsen) en Maarten Sauerbreij (snowboarden) genomineerd voor de titel ‘coach van het jaar’.

Op dinsdag 14 december kiezen sporters en coaches tijdens het sportgala in Amsterdam de winnaars in alle categorieën.