VENLO – Met een moeizame zege bij VVV-Venlo (0-2) brak Ajax zondagmiddag met een serie van drie competitieduels zonder zege. Het belabberde spel van de formatie uit Amsterdam voorspelde weinig hoop voor de nabije toekomst.

Ajax maakte pas het verschil in Limburg nadat trainer Martin Jol zijn elftal in de tweede helft met buitenspelers liet voetballen.

De Amsterdammers troffen met VVV-Venlo een tegenstander die tijdens de laatste twee thuiswedstrijden tegen FC Groningen en Vitesse maar liefst tien tegentreffers incasseerde. De formatie van trainer Martin Jol mocht zich aanrekenen dat het krachtsverschil met de degradatiekandidaat tot aan de rust minimaal was.

Ajax speelde in een veel te laag tempo en was nauwelijks in staat om beide spitsen Mounir El Hamdaoui en Miralem Sulejmani in stelling te brengen.

Middenveld

In zijn zoektocht naar de beste basisformatie koos trainer Jol weer eens voor een andere bezetting van het middenveld. Siem de Jong moest plaatsmaken voor de talentvolle Christian Eriksen.

Demy de Zeeuw verloor zijn basisplaats aan Teemu Tainio, die niet kon aantonen waarom hij in het begin van het seizoen op voorspraak van Jol transfervrij van Sunderland mocht overkomen. De Fin werd in de rust alweer vervangen door Aras Özbiliz, de twintigjarige linksbuiten van Jong Ajax.

Lichtjaren

Ajax speelde zo slecht dat de meegereisde aanhang het idee kreeg dat hun favorieten in de hoofdstad waren achtergebleven. ''We willen Ajax zien’’, zongen ze exact vijftien jaar nadat de formatie uit Amsterdam in Tokio de wereldbeker veroverde.

Voor de fanatieke achterban lijkt het lichtjaren geleden dat trainer Louis van Gaal van Ajax de beste ploeg van Rotterdam, Eindhoven, Europa en de wereld maakte.

Kracht

Ajax kreeg ondanks het matige spel voor rust twee levensgrote mogelijkheden op de openingstreffer. Zowel Urby Emanuelson als Sulejmani raakten de bal niet zuiver. Ruud Boymans, de topschutter van VVV-Venlo, verzuimde na drie minuten Maarten Stekelenburg te passeren.

Het aanvalspel van Ajax won aan kracht nadat de ploeg in de tweede helft overschakelde naar een systeem met buitenspelers.

Mido

Met Özbiliz op de linkerflank en Mido als extra spits wist Ajax de thuisploeg eindelijk onder druk te zetten. Mido zorgde in de 63e minuut voor opluchting en vierde zijn treffer in de armen van trainer Jol.

De ijverige Sulejmani tekende in de zeventigste minuut voor 2-0. Na beide treffers zong een deel van de Amsterdamse aanhang: ''Martin rot op.’’