EINDHOVEN - Ranomi Kromowidjojo heeft zondag bij de Europese kampioenschappen kortebaan in Eindhoven haar vierde gouden medaille veroverd.

Ze bleek op de 50 meter vrije slag de sterkste. Eerder greep ze al de titel op de 100 vrij, 4x50 vrij en 4x50 wissel.

Kromowidjojo kwam tot een tijd van 23,58 seconden en verwees daarmee Hinkelien Schreuder (23,90) naar de tweede plaats. Het brons ging naar Britta Steffen uit Duitsland: 23,95.

Heemskerk

Femke Heemskerk heeft zondag het goud veroverd op de 200 meter vrije slag.

De Nederlandse zwemster kwam in de finale tot een tijd van 1.52,62. Ze bleef daarmee Silke Lippok uit Duitsland ruim voor: 1.53,96. De Hongaarse Evelyn Verraszto werd derde: 1.54,39.

Voor Heemskerk is het de eerste grote individuele titel. "Dit is goed voor mijn zelfvertrouwen", verklaarde de zwemster die in 2008 met de estafetteploeg olympisch goud veroverde.

Dekker

Inge Dekker is Europees kampioene op de 100 meter vlinderslag geworden. Ze bleef in de finale haar Noorse rivale Ingvild Snildal ruim voor: 56,51 om 57,46. Het brons ging naar Caterina Giacchetti: 58,17.

"Het is leuk hier weer te staan", verklaarde Dekker na het behalen van haar vierde titel. De zwemster, die terugkeert van een pittige blessure, is van mening dat het de komende weken nog harder zal moeten.

"Voor de wereldkampioenschappen (half december in Dubai -red.) moet het nog een stapje harder. Wij zijn nu druk aan het werk met de techniek, dus dat gaat wel lukken. Dit schept in ieder geval vertrouwen."

Nijhuis

Moniek Nijhuis veroverde de Europese titel op de 100 meter schoolslag. Daarmee bleef ze de Francaise Sophie de Ronchi met miniem verschil voor. Tessa Brouwer legde beslag op het brons.

Van Rouwendaal

Sharon van Rouwendaal is op de 200 meter rugslag op het nippertje misgelopen. Het jonge talent lag lange tijd zij-aan-zij met de Spaanse zwemster Duane Da Rocha, maar de Zuid-Europese kwam iets beter uit bij de finish. Het verschil was miniem: 2.03,97 om 2.04,13.

Lees alles over de EK kortebaan op NUsport