ROTTERDAM - Feyenoord is succesvol begonnen aan een cruciaal drieluik in de eredivisie. De Rotterdamse ploeg versloeg zondag subtopper ADO Den Haag in De Kuip met 2-1. Daardoor klom de formatie van trainer Mario Been vooralsnog uit de degradatiezone.

De komende weken moet de vurig gewenste opmars van de stadionclub verder gestalte krijgen met overwinningen op hekkensluiter Willem II en stadgenoot Excelsior.

Feyenoord begon met een extra aanvaller aan het duel. Jerson Cabral (19) trad aan als linksbuiten ten koste van middenvelder Ricky van Haaren. Daardoor verhuisde Georginio Wijnaldum naar zijn favoriete positie als schaduwspits achter aanvalsleider Luc Castaignos.

Achterin ontbrak Stefan de Vrij bij wie zaterdag bloedarmoede werd geconstateerd. Lichtgewicht Kelvin Leerdam verving hem als rechtsback.

Kansen

Het ingespeelde en zelfbewuste ADO Den Haag dwong in de openingsfase meteen al drie grote kansen af. Frantisek Kubik (voorlangs), Aleksander Radosavljevic (uitstekende reflex doelman Rob van Dijk) en Dmitri Boelikin (net naast) kwamen niet tot scoren. De Rotterdamse defensie ontbeerde opnieuw dekking, concentratie en organisatie.

Onder aanvoering van Cabral en Wijnaldum, die het prima met elkaar konden vinden, nam Feyenoord het initiatief na twintig minuten over. De thuisploeg viel bij vlagen verrassend aan over de vleugels, maar stuitte steeds op een sterke doelman Gino Coutinho.

De ADO-keeper verrichtte in de 42e minuut zijn beste redding toen hij een schuiver van Cabral via de paal nog net buiten zijn doel wist te tikken.

Fout

Vlak voor de pauze, toen de hele Kuip zich al met 0-0 als ruststand had verzoend, sloeg Boelikin plotseling toe. De trefzeker Rus profiteerde van een zeldzaam foutje bij aanvoerder Ron Vlaar en wipte de bal handig over Van Dijk in het doel, 0-1. Het was alweer zijn tiende competitietreffer.

Met veel geluk kwam Feyenoord meteen na de hervatting weer op gelijke hoogte. Radosavljevic kopte een hoekschop van Cabral bij de eerste paal pardoes in eigen doel, zonder dat hij door een tegenstander werd belaagd, 1-1.

Castaignos

Na een uur leidde Feyenoord met 2-1, maar niet voordat Leerdam met een knappe sliding Lex Immers van scoren had afgehouden. Castaignos tikte van dichtbij in na goed voorbereidend werk van Karim El Ahmadi, 2-1. ,,We gaan Europa in'', zongen de uitgelaten Rotterdamse fans niet zonder zelfspot.

Tot grote opluchting van het legioen stelde Feyenoord de eerste overwinning in vijf duels veilig. Boelikin en Kubik misten nog droomkansen op de gelijkmaker. Biseswar verzuimde 3-1 binnen te tikken. De blijdschap in De Kuip was na het verlossende eindsignaal daardoor echter niet minder groot.