EINDHOVEN - Na de 50 meter vlinderslag heeft Marleen Veldhuis zich zondag bij de Europese kortebaan in Eindhoven ook niet kunnen plaatsen voor de halve finales van de 50 meter vrij.

De veelvoudig Europees kampioene op deze afstand zette in de series met 24,09 de derde tijd neer, maar viel af omdat er maar twee deelneemsters per land door mogen naar de laatste zestien.

Ranomi Kromowidjojo (23,88) en titelverdedigster Hinkelien Schreuder waren sneller. Het verschil met Schreuder was slechts negenhonderdste.

Rentree

Veldhuis maakte in Eindhoven haar rentree op een groot toernooi na haar zwangerschap. In juni beviel ze van een dochter. Ze had na afloop wel iets meer moeite met haar voortijdig uitschakeling op de 50 vrij dan eerder deze week op de 50 vlinder. ''De 50 vrij is toch meer mijn afstand'', verklaarde Veldhuis enige tijd na haar race.

''Als je voor het eerst weer aan wedstrijden meedoet in je eigen bad, dan wil je wel meer dan alleen de series zwemmen. Maar ik moet nog geduld hebben. Qua tijden ben ik toch verder dan ik had gedacht. Ik moet alleen dat laatste stapje nog maken. Dat kost tijd.''

Veldhuis doet komende week ook mee aan de NK kortebaan in Amsterdam. De wereldtitelstrijd in het 25-meterbad in Dubai laat ze aan zich voorbij gaan.

Voorbereiding

In januari gaat ze met de Nederlandse ploeg én haar dochter en moeder mee op trainingskamp op Curaçao. ''Het is voor iedereen nieuw, dus we moeten kijken hoe het bevalt. Maar met een goede voorbereiding hoop ik in april klaar te zijn voor de kwalificatie voor de WK in Shanghai.’’

Inge Dekker had ook een startbewijs voor de 50 vrij, maar liet dit nummer schieten. Ze komt zondag in actie in de finale van de 100 vlinder.