NIJMEGEN - FC Twente heeft zaterdagavond gewonnen bij NEC. Het werd in Nijmegen 4-2 voor de kampioen. FC Twente kon de opsteker gebruiken, na twee opeenvolgende nederlagen (NAC, AZ) in competitie en één (bij Inter) op het internationale podium. Bovendien werd de achterstand op koploper PSV ermee weggewerkt.

Halverwege leidde FC Twente met 3-1. Het verschil werd gemaakt in de laatste vijf minuten van het eerste deel, waarin de Tukkers twee keer scoorden. In de fase daaraan voorafgaand was geen sprake van kwaliteitsverschil. Misschien was NEC zelfs wel iets beter.

FC Twente vond maar niet het ritme, na de inspanning in de Champions League enkele dagen eerder. Dat was mede een gevolg van personele problemen.

Schorsingen

Douglas en Theo Janssen waren geschorst, doelman Nikolai Michailov geblesseerd.Daardoor stond routinier Sander Boschker voor het eerste dit seizoen in een eredivisieduel in de basis. De andere vervangers waren Rasmus Bengtsson en Denny Landzaat.

Al in de tiende minuut kwam NEC op voorsprong. Bas Sibum, oud-speler van FC Twente, scoorde van dichtbij na een vrije trap van John Goossens.

Dat kon omdat bij Twente achterin niet werd ingegrepen. Na ruim een kwartier maakte Bryan Ruiz gelijk. Hij scoorde met een droge knal, na slecht wegwerken van de defensie van NEC.

Wending

Daarna gebeurde er niet veel meer, tot de laatste fase van de eerste helft. Marc Janko en opnieuw Ruiz, nu uit een strafschop, gaven het duel een wending in Enschedees voordeel.

Janko, de Oostenrijkse spits, tikte binnen na een attente actie van Nacer Chadli én een fout van Lasse Schöne. De penalty werd toegekend nadat de doorgebroken Luuk de Jong was neergelegd.

De tweede helft was ronduit slecht van beide kanten. De aardigste actie kwam op naam van Chadli, die met een vrije trap de onderkant van de lat raakte.

Bryan Ruiz

Doelman Jasper Cillessen greep verder goed in bij schoten van De Jong en Ruiz. De Costa Ricaan schoot ook nog een keer op de paal. Daardoor kon NEC terugkomen in de wedstrijd.

Een kwartier voor tijd maakte Björn Vleminckx de 3-2, bij de eerste Nijmeegese kans na de rust. Voordat het nog spannend werd, zorgde Janko alweer voor de 4-2.

De feestvreugde bij de Tukkers verdween echter snel naar de achtergrond toen bleek dat Ruiz zich met een op het oog ernstige blessure moest laten vervangen.

NEC - FC Twente