ALKMAAR - AZ heeft op de valreep een punt overgehouden aan het treffen met sc Heerenveen. De ploeg van coach Gertjan Verbeek kwam in Alkmaar al vroeg op voorsprong via Pontus Wernbloom, maar gaf die na rust weg.

AZ speelde zonder overtuiging en werd door Heerenveen vaak op strijdlust afgetroefd. Invaller Darryl Janmaat leek de bezoekers in de slotfase dan ook drie punten te bezorgen. Kolbeinn Sigthorsson bracht in de slotminuut toch nog de gelijkmaker op het scorebord.

Heerenveen tankte vorig weekeinde al zelfvertrouwen door hekkensluiter Willem II met 5-0 te verslaan. Dat ging kennelijk zo gemakkelijk dat de Friezen bij de beginfase in Alkmaar absoluut niet bij de les waren.

Vroege treffer

De openingstreffer van de thuisploeg viel dan ook al in de zevende minuut. Nick Viergever, die zich een goede vervanger toonde van de geschorste Niklas Moisander, mocht naar hartenlust het veld over dribbelen en bediende Pontus Wernbloom die koel afrondde: 1-0.

De thuisploeg leek meteen door te drukken, maar langzaam kreeg Heerenveen de wedstrijd toch onder controle. Vooral de buitenspelers maakten het de defensie van AZ moeilijk.

De kleine dribbelaars Roy Beerens en Oussama Assaidi waren respectievelijk Ragnar Klavan en Dirk Marcellis regelmatig de baas.

Dost gepasseerd

Trainer Ron Jans van de bezoekers moest in de eerste helft al twee keer noodgedwongen wisselen. Zowel Gerry Koning als Christian Grindheim verlieten geblesseerd het veld.

Het betekende dat de gepasseerde Bas Dost slechts ruim een half uur hoefde te koukleumen op de bank. De clubtopscorer spoedde zich naar de spits en verwees concurrent Viktor Elm naar het middenveld.

Toch was het niet Dost, maar Elm die vlak na rust voor de gelijkmaker zorgde. De Zweed reageerde attent na een schot van Mika Vayrynen op de paal. Heerenveen leek zich ineens te realiseren dat er wat te halen viel in Alkmaar en ging aanvallend spelen.

Graziano Pellè

AZ had moeite om onder de druk vandaan te komen. Dat was mede te wijten aan een mindere dag van spits Graziano Pellè. Als het lekker loopt bij de Noord-Hollanders, is de Italiaan een ideaal aanspeelpunt. Wanneer de ploeg zoals zaterdag wat minder draait, komt Pellè duidelijk snelheid tekort.

Heerenveen leek op weg naar een verdiende zege na een laag schot van verdediger Janmaat. AZ perste er echter nog een slotoffensief uit en de bal belandde gelukkig voor de voeten van Sigthorsson die binnen schoof: 2-2.