LONDEN - Rafael Nadal heeft de finale bereikt van de seizoensafsluiter bij de mannen, de ATP World Tour Finals in Londen. De Spanjaard won zaterdag in de O2 Arena moeizaam en pas na ruim drie uur tennissen in drie sets van de Brit Andy Murray: 7-6 (5) 3-6 7-6 (6).

Het is voor de eerste keer in zijn carrière dat Nadal, de huidige nummer één van de wereld, de finale bereikt van het eindejaarstoernooi, waarin de beste acht spelers van de ATP-tour het tegen elkaar opnemen.

Nadal speelt de finale zondag tegen de winnaar van de andere halve finale, die zaterdagavond gaat tussen de Zwitser Roger Federer en de Serviër Novak Djokovic.

Hoogwaardige partij

Nadal en Murray legden een hoogwaardige partij op de baan, waarbij zij elkaar in de eerste set niets toegaven. Nadal trok het eerste bedrijf naar zich toe in een tiebreak: 7-5.

Murray schakelde in de tweede set een versnelling hoger en kreeg het betere van het spel. Hij won vijf games achter elkaar en won met 6-3.

In de derde set was het echter Nadal die zijn tegenstander vroeg kon breaken. Toen hij bij 5-4 voor de wedstrijd mocht serveren, sloeg Murray terug en wist de partij te verlengen. In de tiebreak moest hij ondanks een 4-1 voorsprong zijn meerdere erkennen in Nadal.

Eerste finale

Nadal stond nog nooit in de finale van het officieuze WK. In 2006 en 2007 werd hij in de halve finales telkens uitgeschakeld door Federer. Vorig jaar verloor hij zijn drie groepswedstrijden.

Zondag kan hij zijn 44e ATP-toernooi op zijn palmares bijschrijven. Dit jaar won hij er al zeven (Monte Carlo, Rome, Madrid, Roland Garros, Wimbledon, US Open en Tokio).