CALGARY - Het Nederlandse bobsleeduo Eline Jurg/Nannet Karenbeld is bij de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen in Calgary op de knappe vierde plaats geëindigd. Het was de hoogste klassering van het tweetal ooit in het wereldbekercircuit. “Een topprestatie”, liet coach Rob Geurts opgetogen weten.

Het Oranje-koppel zette bovendien met een starttijd van 5,66 in de tweede manche een baanrecord neer. “Dat had werkelijk niemand verwacht”, zei Geurts. “De meiden hebben de afgelopen maanden weliswaar keihard getraind, maar ik wist niet dat ze hiertoe al in staat waren. Dat belooft iets voor de rest van het seizoen.”

Bizarre voorbereiding

De hoge klassering in een veld van 22 deelnemers is des te opmerkelijker, gezien de bizarre voorbereiding van het Nederlandse duo op de eerste wereldbekerwedstrijd. De auto van Jurg en Karenbeld werd op weg naar de hoog gelegen startplaats aangereden door een Canadese truck, die van de berg kwam ‘afglijden’.

Stuurvrouw Jurg hield aan het ongeluk een pijnlijke nek over. ”Het leek er even op dat ze niet kon starten”, legde Geurts uit. “Gelukkig werd de wedstrijd van de ochtend naar de middag verplaatst. Daardoor had Eline meer tijd om bij te komen en te herstellen van de klap. Mede dankzij de hulp van de medische afdeling van de TVM-schaatsploeg, die hier in Calgary op trainingskamp is, was ze toch klaar om te starten. Met een vierde plaats hadden we echter totaal geen rekening meer gehouden.”

Duitse teams

Jurg en Karenbeld moesten vrijdag nog wel voorrang verlenen aan drie Duitse teams. Titelhouder Sandra Prokoff won met Anja Schneiderheinze de openingswedstrijd met een totaaltijd van .53,60.

Jurg en Karenbeld kwamen na twee manches uit op een tijd van .54,98. Het tweetal was vooral in de tweede afdaling op dreef, met de snelste start, de snelste eerste tussentijd en de derde eindtijd. Jurg en Karenbeld zetten in de eerste manche de zesde tijd neer.

Ilse Broeders en Jeannette Pennings moesten vrijdag in Calgary genoegen nemen met de twaalfde plaats in het eindklassement. Zij hadden een totaaltijd van 1.55,96. Zaterdag is op dezelfde locatie de tweede wereldbekerwedstrijd voor de tweezitters bij de vrouwen.

Uitslagen wereldbeker bobsleeën Calgary, vrouwen

tweezitter, na twee manches:
. Prokoff/Scheiderheinze (Dui) 1.53,60 (56,85 + 56,75),
. Erdmann/Bader (Dui) 1.54,41 (57,15 + 57,26),
. Martini/Cernota (Dui) 1.54,54 (57,18 + 57,36),
. Jurg/Karenbeld (Ned) 1.54,98 (57,61 + 57,37),
. Weissensteiner/Daniele (Ita) 1.55,05,
. Broeders/Pennings 1.55,96 (57,82 + 58,14).