DUBAI - Golfers Robert-Jan Derksen en Joost Luiten zijn zaterdag bij het slottoernooi van de Europese Tour in Dubai gestegen naar de dertiende plaats.

Derksen had op de derde dag 70 slagen nodig, twee onder par, en kwam van de gedeelde zeventiende plaats. Luiten klom zelfs twintig plaatsen na een rondje van 67.

De Brit Ian Poulter nam de leiding alleen in handen. Hij had 69 slagen nodig, twee minder dan landgenoot Ross Fisher met wie hij vrijdag nog de koppositie deelde.

Fisher staat nu gedeeld tweede samen met de Italiaan Francesco Molinari en de Thai Thongchai Jaidee. Het drietal heeft een totaal van 206 slagen, twee meer dan Poulter. Luiten en Derksen staan op 211 slagen.

Topdag

''Vandaag een topdag'', liet Luiten weten op zijn website. ''Ik speelde erg goed en gaf mijzelf veel birdie-kansen. Hole 9 was mijn mindere vandaag. Mijn drive eindigde in een bosje en ik moest droppen, helaas kon ik het niet beperken tot een bogey.''

De dubbel bogey ontsierde weliswaar zijn kaart met negen birdies, maar Luiten was zeer tevreden. ''Ik heb mijzelf in een mooie positie gezet voor morgen."

Derksen noteerde in zijn derde rondgang langs de achttien holes van de Jumeirah Golf Estates vijf birdies, maar ook drie bogeys. De 36-jarige routinier vond dat zelf twee bogeys te veel.

Constant

''Ik speel constant genoeg om zondag in de slotronde nog een goede score binnen te brengen. Ik zal dan wel een beetje beter moeten putten'', aldus de Blaricummer op de website van de Nederlandse golffederatie.

De beste zestig golfers van de Europese Tour spelen in het slottoernooi om 7,5 miljoen dollar prijzengeld (ruim 5,5 miljoen euro). De beste vijftien van het eindklassement van de tour mogen nog eens 7,5 miljoen dollar verdelen.

De Duitser Martin Kaymer kan de eerste plaats in het eindklassement eigenlijk niet meer ontgaan. De winnaar van onder meer het KLM Open deelt in Dubai de elfde plaats. De enige golfer die hem nog kan bedreigen, de Noord-Ier Graeme McDowell, staat drie slagen achter hem.