RIJSWIJK - Een eerste gesprek tussen vertegenwoordigers van gymnastiekbond KNGU en turner Yuri van Gelder is afgelopen week positief verlopen.

Dat zegt Jos Geukers, voorzitter van de KNGU, zonder inhoudelijk op de bijeenkomst te willen ingaan. ''De toonzetting was bijzonder goed. Het is belangrijk dat dit vertrouwelijk gebeurt om het proces een kans te geven'', aldus Geukers.

Van Gelder werd kort voor de wereldkampioenschappen turnen in Rotterdam uit de ploeg gezet omdat hij zou hebben bekend dat hij cocaïne had gebruikt.

Bekentenis

De ringenspecialist was nog niet zo lang terug na een schorsing voor hetzelfde vergrijp. Volgens diverse media zou Van Gelder zijn bekentenis hebben gedaan ten overstaan van de hele ploeg.

Geukers: ''Daar ga ik niet publiekelijk op in. Feit is dat we ernaar streven hier op een goede manier samen uit te komen. Het is een delicaat proces.''

Schadeclaim

Vooralsnog heeft de bond nog geen schadeclaim binnen. Van Gelders advocaat Cor Hellingman gaf eerder aan de bond te willen laten opdraaien voor gemiste inkomsten.

De verklaring van topsportmanager Hans Gootjes en voorzitter Geukers, een dag nadat de turner uit de ploeg was gezet, was voor sponsor Lotto reden het contract met de turner op te zeggen. Geukers was destijds redelijk stellig.

Voor Van Gelder was binnen de KNGU geen plaats meer, wekte hij de indruk. ''Ik heb gezegd dat ik bang was dat de topsportcarrière van Yuri ten einde was, en ook dat het vertrouwen ernstig was geschaad'', zegt Geukers nu.

Terugkeren

''Maar al tijdens de WK realiseerden we ons ook dat er maar één ding is dat Yuri wil: terugkeren als topturner. Dan moet hij eerst wel 100 procent in orde zijn. Dat is het belangrijkste.''

''Er is veel gebeurd'' ,erkent Geukers, ''maar er is nog steeds ruimte. Het belangrijkste is dat we hier samen uitkomen. Dan levert dit winnaars op in plaats van verliezers.''