BREDA - NAC Breda ontpopt zich dit seizoen in de eredivisie als reuzendoder. De ploeg van de trainers John Karelse en Gert Aandewiel versloeg koploper PSV vrijdag voor eigen publiek met 4-2. Twee weken geleden ging landskampioen FC Twente al onderuit in Breda.

NAC en PSV maakten er in het ijskoude Breda een hartverwarmende voetbalavond van. De thuisclub besliste het aantrekkelijke duel vlak nadat het met tien man was komen te staan, na de tweede gele kaart voor Kees Luijckx. Matthew Amoah was de grote man bij NAC met twee doelpunten.

Voor PSV is het Rat Verlegh-stadion al jaren een moeilijk te nemen vesting. De Eindhovenaren wonnen tijdens het seizoen 2005-2006 voor het laatst een competitiewedstrijd in Breda.

Nederlaag

De afgelopen twee jaar ging PSV onderuit bij NAC. Afgelopen seizoen maakte NAC in maart een einde aan de ongeslagen status van de Eindhovenaren en die nederlaag was achteraf gezien van doorslaggevend belang in de verloren titelrace.

Voor de mannen van Rutten was vrijdag aanvankelijk niet zoveel aan de hand. PSV had de wedstrijd het eerste halfuur onder controle en was na een kwartier op voorsprong gekomen door Jonathan Reis. De Braziliaanse spits prikte op aangeven van Ola Toivonen zijn achtste treffer van het seizoen binnen (0-1).

Fout

Toivonen leidde na een halfuur ook de gelijkmaker van NAC in. De Zweed schoof de bal op het middenveld zo in de voeten van Ali Boussaboun, die meteen de diepte zocht bij Amoah.. De spits legde de bal op de rand van het strafschopgebied keurig terug op Leonardo, die doeltreffend uithaalde (1-1). Zeven minuten later nam PSV opnieuw de leiding. Ibrahim Afellay stuurde met een snel genomen vrije trap Jeremain Lens diep en die vond voor het doel de vrijgelaten Dzsudzsák: 1-2.

PSV kreeg kort daarna een domper te verwerken. Doelman Andreas Isaksson voelde zich te ziek om nog door te spelen en werd vervangen door Cassio Ramos. De jonge Braziliaan stond amper vijf minuten op het veld toen hij al moest vissen. Amoah kwam bij een hoekschop van Anthony Lurling voor Wilfred Bouma en kopte de bal hard achter Ramos (2-2).

Fraaie goal

Kort na rust zette NAC het aantrekkelijke duel helemaal op zijn kop. Boussaboun schoot de thuisploeg op fraaie wijze voor het eerst op voorsprong: 3-2. Door de rode kaart van Luijckx leek NAC nog een loodzware slotfase te krijgen, maar waar iedereen rekende op een offensief van PSV viel het doelpunt aan de andere kant, via uitblinker Amoah. PSV was daarna niet meer bij machte zich nog op te richten.