LONDEN - Rafael Nadal en Novak Djokovic hebben zich vrijdag geplaatst voor de halve finales van de ATP World Tour Finals. De als eerste geplaatste Spanjaard versloeg in Londen in zijn laatste groepsduel de Tsjech Tomas Berdych in twee sets.

De als derde gerangschikte Serviër versloeg vrijdagavond in zijn laatste groepsduel de Amerikaan Andy Roddick met 6-2 en 6-3.

Door zijn tweede zege eindigde Djokovic in groep A als tweede achter Nadal, die drie partijen in de voorronde won. Djokovic moet het in de halve finale opnemen tegen de Zwitser Roger Federer.

Murray

Nadal stuit in de halve eindstrijd op Murray. De Spanjaard maakte zich vrijdag in het duel met Berdych in de eerste set kwaad over umpire Carlos Bernardes.

De Braziliaanse scheidsrechter kende de Tsjech een punt toe nadat hij had geprotesteerd tegen een uit gegeven bal. Nadal was van mening dat Bernardes het punt had moeten laten overspelen.

Kansloos

De Spanjaard wond zich zo over het akkefietje op dat het voorval het beste in hem naar boven haalde. In de herhaling van de Wimbledon-finale van dit jaar liet Nadal vervolgens zijn tegenstander volstrekt kansloos.

Na het binnenhalen van de eerste set was de nummer één van de wereld al zeker van een vervolg in het lucratieve eindtoernooi in Londen, maar Nadal ging bloedserieus verder. Berdych lukte het in de tweede set slechts één keer zijn opslag te behouden.