EINDHOVEN - De Nederlandse zwemsters hebben zich vrijdag bij de Europese kampioenschappen kortebaan in Eindhoven gekwalificeerd voor de finale van de 4x50 meter vrij.

Inge Dekker, Saskia de Jonge, Ilse Kraaijeveld en Marleen Veldhuis gingen met een tijd van 1.36,76 veruit als snelsten door. Duitsland werd met 1.39,23 op gepaste afstand tweede.

Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Hinkelien Schreuder waren al zeker van een startbewijs vrijdagavond in de finale. Dekker pakte de vierde plek. Ze was na een berekening in verband met de overnametijden in de series vierhonderdste sneller dan Veldhuis.

Zwangerschap

Veldhuis miste vrijdag ook al de halve eindstrijd van de 50 meter vlinderslag. Ze noteerde de vierde tijd, maar Dekker en Schreuder waren sneller. Er mogen maar twee deelnemers per land door naar de halve eindstrijd. Voor Veldhuis is het haar eerste toernooi sinds haar zwangerschap.

''Dit is wel balen. Maar dit heeft ook wel te maken met de luxepositie. We hebben zoveel goede zwemsters op de vrije slag. Ik had er ook voor kunnen kiezen nog niet te zwemmen, maar dit brengt mij wel weer een stap verder'', aldus Veldhuis.

Nederland is titelverdediger op de 4x50 vrij.