ASUNCION - Spanje en Portugal zijn op 2 december tijdens de toewijzing van het WK 2018 in ieder geval verzekerd van drie stemmen.

De Zuid-Amerikaanse voetbalbond heeft donderdag duidelijk aangegeven waar hun vertegenwoordigers in het uitvoerend comité van de FIFA op zullen stemmen.

''Onze stemmen gaan naar Spanje, daar is geen enkele twijfel over'', verklaarde secretaris-generaal Eduardo Deluca.

Moederland

Op 2 december mogen 22 leden van het uitvoerend comité stemmen bij de verkiezing van de WK-organisatie van 2018 en 2022.

Zuid-Amerika is vertegenwoordigd door Ricardo Teixeira, Julio Grondona en Nicolas Leoz.

''Spanje is het moederland van de Zuid-Amerikanen en we hebben een meer dan vriendelijke relatie met de voorzitter van de Spaanse voetbalbond."

"Als we naar Spanje gaan, voelt het voor ons als thuiskomen'', aldus Deluca.

Landgenoot

Angel Maria Villar Llona, de voorzitter van de Spaanse bond, heeft zelf ook zitting in het uitvoerend comité. Hij kan bijna niet anders of hij steunt het Spaans/Portugese bid.

Nederland en België, die samen het WK van 2018 willen organiseren, lijken verzekerd van de steun van het Belgische FIFA-lid Michel D'Hooghe.

Ook de andere twee concurrenten, Engeland en Rusland, hebben een landgenoot onder de 22 stemmers (respectievelijk Geoff Thompson en Vitali Moetko).

HollandBelgium Bid

Lobbyisten van het 'HollandBelgium Bid' als Johan Cruijff en Guus Hiddink hebben de afgelopen jaren alle leden bezocht.

Topman Harry Been sprak eerder al de verwachting uit dat de drie Zuid-Amerikaanse stemmen zijn vergeven aan Spanje/Portugal.

''Toch hebben we ze bezocht, want de kans bestaat dat Spanje en Portugal al na de eerste stemmingsronde afvallen. Misschien stemmen ze daarna wel op ons'', aldus Been.