NYON - De Champions Leaguewedstrijd tegen Ajax krijgt voor vijf werknemers van Real Madrid mogelijk een vervelend staartje.

De Europese voetbalbond UEFA maakte donderdag bekend dat het een strafzaak heeft geopend tegen trainer José Mourinho en de spelers Xabi Alonso, Sergio Ramos, Iker Casillas en Jerzy Dudek. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan ongeoorloofd gedrag.

Alonso en Ramos leken dinsdag in de slotfase van de wedstrijd tegen Ajax bij een 4-0-voorsprong bewust op zoek naar een tweede gele kaart.

De twee Spanjaarden rekten opzichtig tijd bij spelhervattingen. Beiden werden uit het veld gestuurd en missen daardoor de laatste groepswedstrijd tegen Auxerre, waarin voor Real Madrid niets meer op het spel staat.

Sancties

Na het uitzitten van hun schorsing tegen Auxerre beginnen Alonso en Ramos in principe weer met een schone lei aan de knock-outfase.

De Spaanse internationals moeten nu echter vrezen voor sancties van de UEFA. De tuchtcommissie van de Europese bond buigt zich dinsdag 30 november over de zaak.

Ingefluisterd

Mourinho, Casillas en Dudek zouden de twee op het idee hebben gebracht om bewust een rode kaart te pakken.

Op tv-beelden was te zien dat Mourinho met de hand voor zijn hoofd - om liplezers geen kans te geven - Alonso aan de zijlijn even toesprak.

Enkele minuten later kwam tijdrekken de middenvelder op een tweede gele kaart te staan. Ramos werd bijgepraat via reservedoelman Dudek en Casillas.

Cartu

De UEFA wil ook trainer Sorin Cartu van CFR Cluj vervolgen. De coach kon zich dinsdagavond niet beheersen toen zijn Roemeense club met 1-0 verloor van FC Basel.

Hij trapte een ruit van de dugout in. Cluj besloot Cartu daarop donderdag te ontslaan. Zijn woede-uitbarsting komt hem mogelijk op een straf van de Europese tuchtcommissie te staan.