ZEIST - De Nederlandse voetbalbond zal komend weekeinde geen scheidsrechters naar Schotland sturen. De voetbalbond van dat land (SFA) had bij de KNVB het verzoek neergelegd om arbiters te mogen lenen.

De Schotse arbiters willen dit weekeinde staken, omdat zij zich bedreigd voelen. De KNVB had het verzoek in beraad, maar heeft het afgewezen.

Volgens een woordvoerder van de KNVB stond de bond in eerste instantie achter het plan om de Schotten te steunen.

''Wij waren in de veronderstelling dat het ging om een salarisstaking. Achteraf bleek het te gaan om een protest tegen enkele doodsbedreigingen. Daarom zijn wij solidair met de Schotse arbiters'', aldus de KNVB.

De SFA had het verzoek bij meer bonden neergelegd. Maar ook Ierland, IJsland en Wales hebben inmiddels aangegeven geen scheidsrechters te zullen sturen.

Andere bonden

Toch gaan volgens de SFA de wedstrijden gewoon door. Het zou arbiters van verschillende andere Europese bonden hebben gestrikt.

''Wij gaan door met onderhandelingen met andere bonden zodat veel, zo niet alle wedstrijden in de andere Schotse divisies gewoon door kunnen gaan", luidt de verklaring van de SFA. Die clubs horen in de loop van donderdag of hun wedstrijden doorgaan.