AMSTERDAM - Ajax kan de komende zeven competitie- en bekerwedstrijden niet beschikken over Luis Suarez. De Amsterdamse voetbalclub heeft het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal van de KNVB geaccepteerd.

Dat laat Ajax op de eigen website weten.

Suarez beet zaterdag tijdens de competitiewedstrijd tegen PSV tegenstander Otman Bakkal in de schouder.

Scheidsrechter Björn Kuipers ontging de ernst van het incident, maar de aanklager ging op basis van tv-beelden toch over tot vervolging van de Uruguayaanse aanvaller. Hij legde Suarez een gewelddadige handeling ten laste.

De aanklager heeft bij de strafmaat rekening gehouden met de strafkaart van Suarez. De aanvoerder van de Amsterdammers had nog een voorwaardelijke schorsing van één wedstrijden openstaan, naar aanleiding van zijn rode kaart begin dit seizoen in de wedstrijd om de Johan Cruijff-schaal tegen FC Twente.

Feyenoord

De clubleiding van Ajax had Suarez zelf al voor twee wedstrijden geschorst. Suarez moet ook de duels met Vitesse, Feyenoord, AZ (KNVB-beker), FC Utrecht en NAC aan zich voorbij laten gaan. De Uruguayaan is pas op 4 februari tegen De Graafschap weer beschikbaar voor trainer Martin Jol.

Als Ajax echter wint van AZ in de beker, spelen de Amsterdammers eind januari in de kwartfinales en kan de aanvaller er op 30 januari tegen NAC weer bij zijn. Suarez mag op 8 december wel meedoen tijdens de Champions Leaguewedstrijd tegen AC Milan.

Opstootje

Het veelbesproken bijtincident vond plaats in blessuretijd, bij een opstootje nadat Rasmus Lindgren van Ajax rood had gekregen. Bakkal ging eerst op de tenen van Suarez staan, waarna de Uruguayaan de PSV'er in zijn schouder beet, ter hoogte van het sleutelbeen.

Scheidsrechter Kuipers stond vlakbij, maar hem ontging de ernst van het incident. Na de wedstrijd liepen de twee kemphanen lachend en gearmd van het veld.

PSV heeft een feitelijke verklaring afgegeven van het voorval. Op basis van die verklaring en tv-beelden kwam de aanklager tot een schikkingsvoorstel.