AMSTERDAM - De UEFA start een onderzoek naar de twee rode kaarten die Real Madrid dinsdagavond in het Champions League-duel met Ajax (0-4) incasseerden.

Sergio Ramos en Xabi Alonso pakten in de Amsterdam Arena bewust een tweede gele kaart.

Beide spelers zijn hierdoor geschorst voor het laatste groepsduel met Auxerre en beginnen vervolgens met een schone lei aan de achtste finales waarvoor Real reeds geplaatst is.

Op televisiebeelden leek duidelijk dat het tijdrekken van Ramos en Alonso, op het moment dat de eindstand al bereikt was, door trainer José Mourinho werd ingefluisterd.

Doeltrap

De Portugees riep Alonso bij zich, voegde hem wat toe en de middenvelder pakte prompt zijn tweede gele prent.

Ramos kreeg rood voor tijdrekken bij het nemen van een doeltrap. Even daarvoor sprak Mourinho reserve-keeper Jerzy Dudek aan, die zich richting Iker Casillas spoedde. De Real-keeper liet daarop de doeltrap door Ramos nemen, die net zo lang treuzelde tot ook hij van het veld mocht.

Onsportief

De UEFA wacht eerst het wedstrijdrapport van de scheidsrechter af, daarna bekijkt de disciplinaire commissie of er stappen worden ondernomen.

Als er sprake blijkt te zijn van duidelijk onsportief gedrag, heeft de UEFA volgens de reglementen de mogelijkheid spelers ook bij een tweede gele kaart voor meer dan een wedstrijd te schorsen.

Mourinho

José Mourinho ontkende na afloop dat er sprake was van opzet en legde de schuld naar bij de Schotse arbiter Craig Thomson. "Ik sprak tijdens de wedstrijd met zoveel van mijn spelers, niet alleen met Alonso.''

"Ik denk dat er totaal geen noodzaak was om in de slotfase met rode kaarten te gaan zwaaien. De wedstrijd was namelijk bij die 4-0 stand al lang en breed beslist. Natuurlijk zijn we al groepswinnaar, maar ik wil over twee weken gewoon van Auxerre winnen", aldus Mourinho.

Gevaarlijk

Ook Casillas sprak opzet tegen. ''Dudek kwam vragen of ik nog last had van mijn maag'', meende hij. ''En ik vertelde Ramos dat hij hun spitsen goed in de gaten moest houden. Die waren constant gevaarlijk in ons strafschopgebied.''