ZEIST - De Schotse voetbalbond SFA heeft bij de KNVB een verzoek neergelegd om komend weekeinde scheidsrechters te lenen. De arbiters in Schotland willen tijdens de komende speelronde staken omdat ze alle kritiek op hun functioneren zat zijn.

De KNVB heeft het verzoek in beraad, zo liet een woordvoerder weten. Het is onduidelijk hoeveel wedstrijdleiders de SFA wil lenen.

De SFA heeft ook andere bonden verzocht scheidsrechters af te staan. ''Het gaat om twintig wedstrijden'', aldus algemeen directeur Stewart Regan van de Schotse bond.

''Dat gaat ons een hoop geld kosten. Het gaat niet zo zeer om het salaris, maar wel om alle scheidsrechters hier naartoe te krijgen.''

Staking

De Schotse arbiters liggen al weken onder vuur. Vooral Celtic-manager Neil Lennon heeft zich geregeld laatdunkend uitgelaten over de arbitrage.

Alle ophef leidde ertoe dat scheidsrechter Willie Collum onlangs telefonisch met de dood werd bedreigd nadat hij Glasgow Rangers een omstreden strafschop had gegeven in de kraker tegen Celtic.

De scheidsrechters in Schotland zijn bezorgd om hun veiligheid en hebben daarom besloten in staking te gaan. De SFA zegt begrip te hebben voor dat besluit en probeert momenteel in diverse Europese landen arbiters te werven.

De SFA zou ook Ierland en de Scandinavische landen hebben verzocht om scheidsrechters af te staan.