ZEIST - De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft Ajacied Luis Suarez een schikkingsvoorstel gedaan van zeven wedstrijden schorsing. Dat maakte de voetbalbond woensdag bekend. De aanklager legt de aanvaller van Ajax een gewelddadige handeling ten laste.

Suarez zette zaterdag tijdens de competitiewedstrijd tegen PSV zijn tanden in de nek van tegenstander Otman Bakkal. Bij de strafmaat heeft de aanklager rekening gehouden met de strafkaart van de Uruguayaan.

De Ajacied heeft nog een voorwaardelijk schorsing open staan, naar aanleiding van zijn rode kaart in de wedstrijd om de Johan Cruijff-schaal eerder dit jaar.

Suarez heeft tot woensdagmiddag 15.00 uur de tijd om op het voorstel te reageren. Mocht hij het schikkingsvoorstel afwijzen, dan buigt de tuchtcommissie zich donderdagavond over de zaak.

Februari

De clubleiding van Ajax heeft Suarez zelf al voor twee wedstrijden geschorst, waardoor hij de wedstrijden tegen VVV-Venlo en NEC mist. Mocht hij het voorstel van de aanklager accepteren, dan moet Suarez ook de duels met Vitesse, Feyenoord, AZ (KNVB-beker), FC Utrecht en NAC aan zich voorbij laten gaan.

De Uruguayaan is in dat geval op 4 februari tegen De Graafschap weer beschikbaar voor trainer Martin Jol. Suarez mag op 8 december wel meedoen tijdens de Champions League-wedstrijd tegen AC Milan.

Gearmd

Het veelbesproken bijtincident vond plaats in blessuretijd, bij een opstootje nadat Rasmus Lindgren van Ajax rood had gekregen. Bakkal ging eerst op de tenen van Suarez staan, waarna de Uruguayaan de PSV'er in zijn schouder beet, ter hoogte van het sleutelbeen.

Scheidsrechter Björn Kuipers stond vlakbij, maar hem ontging de ernst van het incident. Na de wedstrijd liepen de twee kemphanen lachend en gearmd van het veld.

Imago

PSV heeft een feitelijke verklaring afgegeven van het voorval. Op basis van die verklaring en tv-beelden kwam de aanklager tot een schikkingsvoorstel. Suarez erkende maandag op een Spaans radiostation dat hij fout was. ''Mijn reactie komt het imago van Ajax niet ten goede'', aldus de 23-jarige aanvaller.

De Fransman Sebastien Sansoni van Vitesse werd drie jaar geleden voor een vergelijkbaar vergrijp voor vijf wedstrijden geschorst. Sansoni beet tijdens de wedstrijd tegen NEC aanvaller Roy Beerens in de neus. Vitesse had de Fransman zelf al voor twee duels geschorst wegens het vergrijp.