RIJSWIJK - De eredivisie heeft het afgelopen voetbalseizoen een recordverlies geleden. Nooit eerder was het gezamenlijke resultaat van de clubs zo slecht als in het seizoen 2009-2010, blijkt woensdag uit een inventarisatie van de Volkskrant.

Opgeteld leed de eredivisie het afgelopen seizoen minstens 89,5 miljoen euro verlies, constateert de krant. Omdat van VVV-Venlo en Vitesse nog geen actuele gegevens bekend zijn, ligt dat bedrag mogelijk nog hoger.


De eredivisie kwam in het seizoen 2008-2009 uit op een negatief netto resultaat van 31 miljoen euro. Het jaar daarvoor was het eindsaldo nog zeer positief: 64,2 miljoen euro.

Positief

Drie van de achttien clubs in de hoogste voetbalcompetitie sloten het seizoen af met een positief resultaat: FC Twente, NEC en FC Groningen. RKC Waalwijk speelde quitte, de rest leed verlies. Ter vergelijking: in het seizoen 2007-2008 eindigden 'slechts' drie clubs in het rood.


Ajax, met een geschatte begroting van 65 miljoen euro de grootste in financieel opzicht, leed ook het grootste nominale verlies: 22,8 miljoen euro. PSV volgt met een negatief resultaat van 17,5 miljoen, daarna volgen sc Heerenveen (14,9 miljoen) en Feyenoord (14 miljoen).

Bezuinigingen

Voetbalbond KNVB heeft maatregelen genomen om de clubs te dwingen tot noodzakelijke bezuinigingen. Zo publiceert de bond sinds dit seizoen voor het eerst gegevens over de (financiële) status van de profclubs. Van die nieuwe openheid moet een preventieve werking uitgaan.

De KNVB komt volgende maand opnieuw met een overzicht van de categorieën waarin de clubs zijn ingedeeld. Tot die tijd wil de bond niet reageren op de huidige financiële toestand bij de profclubs.