AMSTERDAM – Met speels gemak gaf Real Madrid dinsdagavond Ajax voor de tweede keer in ruim twee maanden het gevoel dat het niets tussen de beste clubs van Europa heeft te zoeken.

De Amsterdammers weten na de afstraffing (0-4) dat ze niet meer overwinteren in de Champions League. Een plaats in de Europa League na de winterstop is het hoogst haalbare omdat AC Milan bij Auxerre won.

Ajax verdedigt over twee weken bij AC Milan een voorsprong van een punt op Auxerre, dat op bezoek moet bij Real Madrid. Lukt dat niet, dan is de formatie van trainer Martin Jol in het nieuwe kalenderjaar voorlopig alleen op nationaal niveau actief.

Enorm krachtsverschil

Ajax leed in een uitverkochte Arena alweer de vierde nederlaag in de laatste zes wedstrijden. Het krachtsverschil tussen de koploper van Spanje en de nummer vier van de eredivisie was enorm maar nog niet zo groot als twee maanden geleden, toen Real Madrid uiteindelijk slechts twee van de 33 mogelijkheden verzilverde (2-0).

Het sterrenensemble van trainer José Mourinho domineerde de ongelijke ontmoeting wel opnieuw vanaf de eerste minuut en sprong nu ook een stuk zorgvuldiger met de kansen om.

Het leek allemaal zo eenvoudig wat de Madrilenen deden. Voor de spelers van de thuisploeg waren de basisbeginselen van de Europese hoge school van het clubvoetbal echter nauwelijks te bevatten.

Aanvallende formatie

Ajax startte op papier met een aanvallende formatie. Trainer Jol koos voor een voorhoede met Miralem Sulejmani, Mounir El Hamdaoui en Luis Suarez. Eyong Enoh kreeg op het middenveld hulp van de aanvallend ingestelde Siem de Jong en Urby Emanuelson.

Toch kwam de thuisploeg zelden in de buurt van het doel van wereldkampioen Iker Casillas, de keeper die tijdens de finale van het WK met zijn teen voorkwam dat Arjen Robben de score opende.

Real Madrid bepaalde het tempo van de wedstrijd en bezorgde de defensie van Ajax vooral problemen als Cristiano Ronaldo even versnelde. De Portugees bediende na acht minuten Mesul Özil op maat en bracht in de achttiende minuut ook Karim Benzema gevaarlijk in stelling.

Beide spelers konden doelman Stekelenburg niet passeren. Real Madrid sloeg wel toe op het moment dat Ajax het idee kregen dat het misschien wel ongeschonden de rust kon halen.

Snoeihard

Benzema zag in de 36e minuut dat Jan Vertonghen uitgleed en knalde de bal op fraai aangeven van Özil snoeihard in de bovenhoek (0-1). Wel ging aan de treffer een ten onrechte toegekende vrije trap vooraf.

Alvaro Arbeloa verraste Stekelenburg in de 44e minuut met een afstandschot (0-2). Met Demy de Zeeuw voor de geblesseerde Mounir El Hamdaoui bleef Ajax ook na rust achter Real Madrid aanlopen.

Ronaldo

Ronaldo schoot in de 47e minuut nog op de lat maar was in de zeventigste minuut wel succesvol (0-3). Elf minuten later maakte hij de ellende voor de thuisclub vanaf de strafschopstip compleet (0-4).

In de slotfase wekte Real nog irritatie op doordat zowel Xabi Alonso als Sergio Ramos na instructies van trainer Mourinho bewust een tweede gele kaart pakte.

Het duo is zodoende geschorst in het laatste groepsduel met Auxerre en begint in de volgende ronde met een schone lei.