SAN FRANCISCO - Voormalig zwemster Amy van Dyken, viervoudig olympisch kampioen van Atlanta 1996, is betrokken geraakt in het schandaal rond de nieuwe designdrug THG. Na atleten, honkballers en spelers uit het american football is ze door een federale jury in de Verenigde Staten als eerste 'vertegenwoordiger' uit de zwemsport gehoord in de zogenoemde Balco-affaire. Dat heeft haar advocaat donderdag in San Francisco bevestigd.

Van Dyken (30) is goed bevriend met Bill Romanowski, de americanfootbalspeler van Oakland Raiders die onlangs zou zijn betrapt op het gebruik van THG. Ook zou de voormalige topzwemster een goede klant zijn geweest van Balco-eigenaar Victor Conte, die ervan wordt beschuldigd het tot voor kort onvindbare THG in zijn laboratorium in San Francisco te hebben geproduceerd en gedistribueerd.

Atlanta

Van Dyken was een van de sterren van de Olympische Spelen in Atlanta, met gouden medailles op de 50 meter vrij, 100 m vlinder, m estafette wissel- en vrije slag. Vier jaren later, bij Sydney , viel ze letterlijk en figuurlijk van het podium. Ze won niet één medaille op de individuele nummers, mede door de topprestaties van Inge de Bruijn (drie keer goud).

Van Dyken kon haar falen in Sydney moeilijk verkroppen. Ze maakte zich bij het Australische publiek niet populair door voor de finale van de 50 meter vrije slag te spugen in de baan van de latere winnares De Bruijn. Later beschuldigde ze haar grote rivale uit Nederland van doping met de uitspraak: "Als ik een man zou zijn, zou ik ook goud kunnen winnen."