MELBOURNE - Australië en Spanje staan gelijk (1-1) na de openingsdag van de finale van de Daviscup in Melbourne. De thuisploeg kwam vrijdag op voorsprong door een zwaar bevochten zege van de uitgeruste Lleyton Hewitt op Juan Carlos Ferrero: 3-6 6-3 -6 7-6 6-2. Carlos Moya bracht daarna Spanje op gelijke hoogte door een overwinning op Mark Philippoussis in vier sets: 6-4 6-4 -6 7-6.

De eindstrijd op de grasbaan gaat zaterdag verder met het dubbelspel tussen Arthurs/Woodbrigde (Aus) en Corretja/Lopez. Zondag valt de beslissing met de duels Philippoussis - Ferrero en Hewitt - Moya.

Rel

De finale van de Daviscup begon met een rel. Tijdens de openingsceremonie werd een lied ten gehore gebracht dat in de verste verte niet leek op het officiële Spaanse volkslied. De Spaanse minister van Sportzaken, Juan Antonio-Angulo, verliet daarop boos de tribune. Hij eiste eerst excuses van de Australische organisatoren voordat de finale kon beginnen.

Na de verontschuldigingen van de toernooileiding was de getergde Spaanse bewindvoerder nog niet tevreden. Hij wil dat zaterdag voor het begin van het dubbelspel alsnog het juiste volkslied wordt gespeeld. Bovendien gaf de minister de Spaanse ambassadeur opdracht een onderzoek aan te vragen bij de Australische overheid, om uit te vinden hoe deze blunder in het protocol kon ontstaan.

Hewitt

Na alle commotie knokte Lleyton Hewitt zich in de openingspartij langs Juan Carlos Ferrero. In tropische omstandigheden (ruim 30 graden Celsius) bleek de thuisspeler over de langste adem en over de meeste vechtlust te beschikken. Hewitt kwam twee keer terug van een achterstand in sets, mede dankzij een ijzersterke tiebreak (7-0) in de vierde set. Daarna won hij de vijfde en beslissende set alsnog resoluut: 3-6 6-3 3-6 7-6 6-2.

"Het was hard werken in deze zware omstandigheden", zei de topfitte Australiër na afloop. "Ik heb acht weken lang naar deze partij toegeleefd, zowel mentaal als fysiek. Ik wilde Australië een perfecte start geven in de finale. Dat is gelukt."

Moya

Carlos Moya voorkwam in de tweede partij een vrijwel onoverbrugbare achterstand voor Spanje. Met degelijk spel trok hij de eerste twee sets naar zich toe (6-4 6-4). Philippoussis stribbelde in de derde set nog wel tegen (4-6), maar via de tiebreak (7-4) in de vierde set drukte Moya door. Dankzij hem is de finale niet vroegtijdig beslist in Melbourne.