AUXERRE - Helaas voor FC Utrecht toonde Auxerre donderdag inde return van de tweede ronde van de UEFA-beker zijn ware gezicht.Drie weken terug hielden de Nederlanders de Franse topclubverrassend op 0-0, donderdag werden ze volstrekt kansloos aan dekant gezet in Frankrijk: 4-0.

Auxerre profiteerde aanvankelijk letterlijk van Utrechtseuitglijders. In het eerste half uur gleden vijf Utrechters weg ophet drassige, maar verder goede speelveld. De laatste keer, eenglijpartij van Van den Bergh na een half uur, werd dat deNederlanders fataal. Kapo scoorde fraai nadat de linksbuiten de balongelukkig had verspeeld. Dat was overigens al de tweede Fransetreffer.

Kansloos

Onder impuls van met name rechtermiddenvelder Lachuer, diestrooide met formidabele dieptepasses, bestookte Auxerre vanaf devijftiende minuut het doel van Ponk. Twee maal bracht hijuitstekend redding (schoten Cissé en Kalou), maar in de 22e minuutwas de keeper kansloos toen Cissé de bal toevallig voor de voetenkreeg. De spits liet zien waarom hij met tien goals momenteeltopscorer is in de Franse competitie en knalde mooi raak.

Bij rust keek Utrecht tegen de achterstand van 2-0 aan, in dewetenschap dat een gelijkspel zou volstaan om voor het eerst in declubhistorie de derde ronde van het Europese bekervoetbal tebereiken.

Niet dat de Nederlanders geen kansen hadden gehad. Integendeel.In drie kwartier voetbal had Utrecht zeker één keer moeten scoren.De Japanner Fujita, voor het eerst sinds lange tijd weer in debasis, verpestte een reuzenkans, zes minuten voor rust. Tangheraakte in de beginfase de lat, Van den Bergh was tweemaalgevaarlijk met een schot en Lamey kreeg een vrije kopkans. Zijninzet ging echter recht op doelman Cool af.

Afstraffing

Op de achterstand bij rust viel evenwel weinig af te dingen,aangezien Auxerre ook mooie kansen liet liggen. Bovendien maakteandermaal Cissé meteen na rust aan alle twijfel een einde door dederde dreun uit te delen. Kalou schoot even later ook raak (4-0),waarna een afstraffing dreigde. Maar Auxerre vond het wel best zo.

Dat het drie weken terug in Utrecht bij de 0-0 om een incidentging, maakte het team van veteraan Guy Roux onomwonden duidelijk.Met Lachuer en Kapo op de flanken en oud-Feyenoorder Kalou en Cisséin de aanval beschikt Roux over spelers waar Foeke Booy slechts vankan dromen.

Booy was zelf op de vooravond van de wedstrijd dan ook zo reëelgeweest te erkennen dat Utrecht veruit de underdog was in detweestrijd. Dat die voorspelling uitkwam, zal niemand hebbenverbaasd. Voor Utrecht is geen plaats meer in Europa. De club hadzich alleen een wat eervoller afscheid gewenst.