TEPLICE - Op zoek naar nieuwe geldbronnen liet de commerciëleafdeling van Feyenoord afgelopen zomer speciaal voor de wedstrijdenin de UEFA-beker gele shirts ontwerpen. Supporters met dergelijketricots zullen beseffen dat ze in het bezit zijn van een outfit diehun favoriete ploeg nooit heeft gedragen. Na de dubbele winst ophet in het geel spelende FC Kärnten in de eerste ronde, hield heteveneens in het geel gestoken Teplice de Rotterdammers donderdagtijdens de return op 1-1.

Door het gelijke spel gaat niet Feyenoord, winnaar van deUEFA-beker van anderhalf jaar geleden, maar de huidige nummer achtvan de Tsjechische competitie naar de derde ronde. De bedwingersvan Kaiserslautern in de eerste ronde wonnen namelijk het eerstduel in De Kuip met 2-0.

Ongewilde uitschakeling

Met een ruime nederlaag legde Feyenoord voor eigen publiek debasis voor de ongewilde uitschakeling. Ook op bezoek bij Teplicemochten de Rotterdammers het zichzelf kwalijk nemen dat ze zichniet alsnog verzekerden van deelname aan Europees voetbal na dewinterstop. Vooral in de laatste twintig minuten van het duel kreegFeyenoord een aantal uitstekende mogelijkheden. Buffel schoot netals Ono in kansrijke positie over. De Belg raakte ook nog eens delat en Lurling schoot op de paal.

Ook na invalbeurten van de aanvallers Bombarda en Smolarek moesttrainer Van Marwijk voor de zoveelste keer tijdens zijnregeerperiode bij Feyenoord constateren dat zijn ploeg uiterstslordig met de mogelijkheden omspringt. In de aanloop van crucialewedstrijden tegen Teplice en Ajax nam de oefenmeester van Feyenoordafscheid van de speelwijze die hij bij aanvang van het seizoen voorogen had.

Na het mislukte experiment met vier van positiewisselende aanvallers en de rentree van Lodewijks in het doel,mocht Van Wonderen tegen Teplice de plaats van Van den Berg in deachterhoede innemen. Ono acteerde daardoor weer als centralemiddenvelder en Buffel mocht tot zijn opluchting weer alsschaduwspits fungeren.

Strijdplan

Het gevolg van de laatste wijzigingen in het door deoefenmeester aanvankelijk bedachte strijdplan was dat hetaanvalspel van Feyenoord eindelijk weer verzorgd en logisch oogde.Zoveel mogelijk terug in het vertrouwde uiterlijk kenden deRotterdammers echter ook nog steeds dezelfde problemen als vorigseizoen. Feyenoord is vooral erg kwetsbaar op de flanken in dedefensie.

Snoijl en Song stapelden fout op fout. Niet toevallig leidde delaatstgenoemde Koreaan met een onbesuisde actie de gelijkmaker vanTeplice in. Song trapte voor de ogen van arbiter Layec in deveertigste minuut Rezek in het strafschopgebied tegen de grond enHorvath benutte de toegekende strafschop. Nauwelijks vier minuteneerder had Snoijl na een combinatie met Kuijt de score geopend. Delinksback kon met zijn mooie treffer echter niet camoufleren dathij verdedigend nog veel heeft te leren.

Jammer genoeg voor Feyenoord heeft het zich afgelopen zomer nietmet een goede vleugelverdediger versterkt. Donde, de beoogdelinksback, is volgens de technische staf van de Rotterdammers nogniet goed genoeg voor de hoofdmacht. Andere aankopen als Lazovic (6miljoen euro) en Van den Berg (geruild tegen talenten Boutahar enOlfers) zijn indien fit ook niet zeker van een basisplaats.

Uitstekende mogelijkheden

In de slotfase van het duel bleek dat Feyenoord de afwezigheidvan een makkelijk scorende spits als Van Hooijdonk ook nog nietheeft ondervangen. Buffel (2), Ono en Lurling kregen uitstekendemogelijkheden op een treffer maar konden niet voorkomen datFeyenoord al vroeg in het seizoen afscheid moet nemen van Europeesvoetbal.

Komende zondag bij Ajax staat een volgende doelstelling ophet spel. Bij een nederlaag groeit het verschil met de koploper tottien punten en is de landstitel ook heel ver weg.