ZÜRICH - Wereldvoetbalbond FIFA heeft de in opspraak geraakte FIFA-officials Reynald Temarii uit Tahiti en Amos Adamu uit Nigeria geschorst voor respectievelijk één en drie jaar. Ook kregen de twee een boete opgelegd.

Ook kregen de twee een boete opgelegd. Adamu (foto) moet 10.000 Zwitserse francs (7500 euro) betalen, Temarii de helft. Dat maakte de ethische commissie van de FIFA donderdag bekend.

Temarii en Adamu zouden in ruil voor geld hun stem hebben aangeboden bij de verkiezing van het gastland voor de WK's van 2018 en 2022.

De FIFA achtte die beschuldigingen bewezen. Naast de twee leden van het uitvoerend comité schorste de FIFA nog vier andere officials.

Geen afspraken

De FIFA achtte niet bewezen dat er afspraken zouden zijn gemaakt tussen bonden die meedingen naar de organisatie van het WK.

Spanje en Portugal, die zich net als Nederland en België gezamenlijk kandidaat hebben gesteld voor het WK in 2018, zouden het met oliestaat Qatar op een akkoordje hebben gegooid om zo elkaars stem te krijgen. Qatar is in de race voor de organisatie van het WK in 2022.

2 december

Het uitvoerend comité van de mondiale federatie wijst de organisatie van de WK's op 2 december toe. Nu twee van de leden geschorst zijn, beslissen de overige 22 leden van het comité over de toewijzing.