SYDNEY - De Nederlandse hockeysters gaan in Sydney op jacht naar de derde titel bij de Champions Trophy (29 november - 7 december). Eerder triomfeerde Oranje in 1987, tijdens de eerste editie in Amstelveen, en in 2000, eveneens in het Wagenerstadion.

Australië is met vijf opeenvolgende titels, van 1991 tot en met , het succesrijkste vrouwenteam bij de Champions Trophy. Vorig jaar bleef de ploeg van bondscoach David Bell voor de eerste keer buiten het podium. Nederland eindigde in Macau op de derde plaats, achter wereldkampioen Argentinië en winnaar China, dat in eigen land de eerste eindzege bij de Champions Trophy behaalde.

Verdedigster Ageeth Boomgaardt staat op de derde plaats in het 'eeuwige' topscorersklassement van de Champions Trophy. In vier toernooien scoorde de 31-jarige speelster van Den Bosch vijftien keer. De Australische Alyson Annan, de huidige assistent-bondscoach van Oranje, is tweede met zeventien treffers. Haar ook al gestopte landgenote Jackie Pereira staat nog steeds op de eerste plaats met doelpunten.