WAALWIJK - Het spel was al matig en dat heeft bij RKC Waalwijk ook geresulteerd in de eerste nederlaag na de winterstop. PSV is van slag en leed een dure nederlaag, 2-1.

De regerend kampioen blijft op 40 punten staan, maar twee minder dan Ajax

Golfballen

RKC staat alom bekend als een vriendelijke club met gemoedelijke supporters. Maar in de wedstrijd tegen PSV maakte de club een slechte indruk. In de 26e minuut, toen RKC uitgerekend met 1-0 voorstond, gooide een onverlaat van achter het doel twee golfballetjes richting PSV-doelman Lodewijks.

Arbiter Luinge aarzelde geen moment en legde het duel stil. "Dit is RKC-onwaardig", schamperde technisch directeur Brandts. RKC was diep bedroefd dat de veiligheid van de spelers in het geding was. Dat soort excessen hoort niet bij de club. De dader werd gepakt, maar voor RKC uiteraard was het incident de slechtst denkbare reclame en een deuk voor het imago.

Voorzorgsmaatregelen

De laatste keer dat een voetbalwedstrijd een golfballenincident kende dateerde van 23 september in het (bij Waalwijk) naburig gelegen Breda bij NACWillem II

Oproep Brandts

Na een oproep van Brandts aan de supporters zich sportief te gedragen kwamen er geen projectielen meer vanaf de tribunes op het veld. De pauze deed PSV geen goed. De ploeg was van slag, speelde opnieuw slecht en kreeg amper mogelijkheden te scoren. Om over uitgespeelde kansen maar te zwijgen. Zowel voor als na de onderbreking was RKC de gevaarlijkste ploeg.

Counter

De Waalwijkers, die de eerste twee duels na de winter hadden verloren, zetten de buurman steeds onder druk en waren dreigend via de counter. De eerste kans, de eerste echte aanval, was meteen een doelpunt. Verdediger Van den Berg gaf een diepe bal op Kolk, die de bal voorzette op spits Hoogendorp. Hij rondde zeer bekwaam en koel af, 1-0.

Daarvoor had PSV nog geen kans gehad. Verdediger Bogelund schoot van afstand over het Brabantse doel, maar dat was geen kans. PSV begon zo goed aan de tweede competitiehelft met een flitsende zege op NAC. Daarna werd het spel almaar minder.

De resultaten bleven wel goed, met zeges op FeyenoordFortuna

Bruggink

Bruggink speelde op het middenveld op de plaats van de geschorste Van Bommel, maar hij kon zijn stempel niet drukken op de wedstrijd. Vennegoor of Hesselink was de diepe spits en Kezman had, tegen wil en dank, weer een rol vanaf de linkerkant.

Gakhokidze

Gerets had links op het middenveld weer Gakhokidze opgesteld, terwijl de Georgiër te kort komt en te licht is als basisspeler. Hij tikte wel na een uur spelen de 1-1 binnen, maar die goal had iedere speler gemaakt. RKC-verdediger Lamey, vanaf volgend seizoen PSV'er, maaide over de bal heen, waarop Gakhokidze vrij kon inschieten.

Herstel

In het tweede bedrijf herstelde PSV zich, zonder goed voetbal op de mat te leggen. Gaandeweg kregen de Eindhovenaren RKC onder de duim en dat leidde tot kansen. Hoe slecht PSV soms ook was, de spelers bleven er wel voor strijden. Dat was al een groot verschil met de wedstrijd van zaterdag tegen Fortuna.

Maar de opleving duurde maar ruim een kwartier. En de kansen die de ploeg kreeg, benutte het niet en dat blijft een manco voor zo'n ambitieuze club. Onverwacht kwam RKC weer op voorsprong in de 83e minuut via invaller Putter na een afgemeten voorzet van De Graef. Gerets reageerde en bracht een extra aanvaller (De Jong) in voor een verdediger (Faber). Het mocht niet baten.

/DOSSIEREredivisie