AMSTERDAM – Mark van Bommel wil woensdag in het oefenduel van het Nederlands elftal met Turkije vooral wedstrijdritme opdoen. De aanvoerder van Bayern München en Oranje is net hersteld van een knieblessure die hij een maand geleden opliep bij de EK-kwalificatiewedstrijden van Oranje.

“Ik heb overlegd met trainer Louis van Gaal, voorzitter Karl-Heinz Rummenigge en president Uli Hoeness”, vertelt de middenvelder aan TZ, “en we hebben gekeken wat het beste is voor mij en Bayern. Onze conclusie was dat het slim is om woensdag 45 minuten te spelen.”

“Ik heb namelijk speelminuten en wedstrijdritme nodig om zo snel mogelijk topfit in München terug te keren”, gaat Van Bommel verder. “En daarvoor is de komende interland uitstekend geschikt.”

Eerder lieten bondscoach Bert van Marwijk en Van Gaal zich in dezelfde bewoordingen uit.

Selectie

Afgelopen weekeinde zat de aanvoerder voor het eerst weer bij de selectie van Van Gaal. Van Bommel zou aanvankelijk in de gewonnen wedstrijd tegen FC Nürnberg (3-0) speelminuten maken, maar een blessure van Martin Demichelis gooide roet in het eten.

“Voor een speler is het nooit leuk als hij op de bank zit”, legt de middenvelder uit. “Maar toen Demichelis geblesseerd uitviel, moest Van Gaal zijn plan aanpassen. Hij kan nu eenmaal niet vier keer wisselen.”