AMSTERDAM - Fernando Alonso was voorafgaand aan de laatste Grand Prix in Abu Dhabi de voornaamste titelkandidaat. Mede door een tactische fout stond de Ferrari-rijder na afloop toch met lege handen. Hij maakte een erg vroege pitstop.

De teleurgestelde Spanjaard verdedigde na afloop de strategie waarmee hij en zijn renstal de mist in gingen. ''Achteraf is het altijd makkelijk te zeggen welke strategie de beste was'', zei hij.

Alonso ging vroeg de pits in omdat Mark Webber, vooraf in punten zijn voornaamste concurrent, dat ook deed. ''Als ik dat niet gedaan had, had Webber me later waarschijnlijk voorbij gegaan'', zei Alonso.

Petrov

Maar de Spanjaard slaagde er nadat andere coureurs later voor hun stop gingen, niet in het aantal plaatsen te winnen dat hij vooraf voor ogen had.

Hij hield Webber achter zich, maar bleef op de zevende plaats steken achter de Renault van Vitaly Petrov. Daardoor werd Sebastian Vettel wereldkampioen.

Frustrerend

''De Renault heeft een erg hoge topsnelheid, dus het was frustrerend om achter hem te zitten. Maar dit is sport, dit is racen. Soms win je, soms verlies je.''

''Ik feliciteer Red Bull en Sebastian Vettel, maar wij proberen het volgend jaar opnieuw'', aldus Alonso.