TOKIO - De Nederlandse volleybalsters hebben zondag het wereldkampioenschap in Japan op een elfde plaats afgesloten. De ploeg van bondscoach Avital Selinger versloeg in de strijd om de elfde plek Cuba met 3-0 (32-30 25-23 25-17).

Oranje verloor zaterdag met 3-2 van Polen. De Nederlandse vrouwen, die vier jaar geleden achtste werden op het WK, waren vooral blij dat ze het toernooi toch nog met een zege konden afsluiten.

''Dat geeft toch nog een positief gevoel'', aldus aanvoerster Manon Flier. ''We moeten de ervaringen van de afgelopen weken gebruiken in de toekomst.''

Achterstand

Nederland vocht tegen de Cubaanse vrouwen voor de winst. In de eerste set werkte de ploeg vanaf een stand van 20-24 maar liefst tien setpunten van Cuba weg. Op 31-30 kreeg Oranje de eerste kans om de set af te maken en benutte die meteen.

Ook in het tweede bedrijf kwam Nederland terug van een achterstand en won de set met 25-23. Daarna maakte het team het in de derde set met 25-17 af. Maret Grothues was topscorer met 17 punten.

Cruciale momenten

Hoewel Oranje voor meer dan een elfde plaats naar Japan was gekomen vond Selinger de wedstrijd tegen Cuba zeker nog belangrijk.

''Iedere wedstrijd staat op zich. Als je dat gevoel niet meer hebt, kun je net zo goed niet gaan sporten. Ik ben blij dat er vandaag een team stond dat op cruciale momenten de bal wel kon afmaken.''

Rusland

De Russische volleybalsters hebben zondag in Japan voor de tweede achtereenvolgende keer de wereldtitel veroverd.

Rusland was in de finale met 3-2 te sterk voor Brazilië: 21-25 25-17 20-25 25-14 15-11. Nederland eindigde bij het WK op de elfde plaats.