ABU DHABI - Wie wordt wereldkampioen in de Formule? Die vraag krijgt zondag - 'zoals het hoort', roept de organisator verheugd - een antwoord in de allerlaatste race van het seizoen 2010, de Grote Prijs van Abu Dhabi.

Ferrari-coureur Fernando Alonso is op grond van de WK-stand de titelfavoriet. Maar Mark Webber, Sebastian Vettel en Lewis Hamilton hebben nog volop aspiraties.

De Duitser Vettel gaf de Spanjaard de meest serieuze waarschuwing. Hij vertrekt in zijn Red Bull van poleposition door met een tijd van 1.39,394 in de kwalificatie de Brit Hamilton en Alonso voor te blijven.

Eigen kans

Webber, ook Red Bull, reed de vijfde tijd. Van teambaas Christian Horner kregen de Australiër en Vettel groen licht om voor eigen kans te gaan.

De vier titelkandidaten hebben voor een opwindend slotscenario gezorgd. Alonso heeft acht punten voorsprong op Webber. Vettel volgt op 15 punten en Hamilton op 24. Als de Spanjaard wint of tweede wordt mag hij met de champagne spuiten. Gebeurt dat niet, dan wordt het rekenen.

Drie 'nummers één'

Er is zelfs een uitslag mogelijk waardoor Alonso, Webber en Vettel alle drie als eerste eindigen met 256 punten. Het aantal ereplaatsen in 2010 beslist in dat geval in het voordeel van Vettel.

De hoop van Hamilton is het kleinst. Hij moet om wereldkampioen te worden om te beginnen zelf winnen, terwijl de concurrenten niet al te veel punten mogen halen, Alonso zelfs geen enkele.