VIGO - Club Brugge heeft Ajax de helpende hand toegestoken door een punt te halen bij Celta de Vigo: 1-1. De Spaanse ploeg liet de winst in blessuretijd glippen en was op slag weer een eind verwijderd van de achtste finales van de Champions League.

Beide ploegen wisten woensdag één ding zeker: op winst staat misschien wel een aardige premie, maar op verlies staat een des te zwaardere straf; dus laat het maar aankomen op de slotwedstrijd of op een uitglijer van de concurrenten, in dit geval in Amsterdam. Celta ging voor rust weliswaar prat op veel meer balbezit, maar tot een hele serie doelrijpe kansen leidde dat niet. Daarvoor ontbraken de juiste regisseur en de goede ideeën.

Slot op deur

Mostovoi was het dichtst bij de 1-0, maar zij volley vloog over het doel van Verlinden. Deze moest ook nog enkele keren in actie komen bij inzetten van Milosevic en Jesuli. Het kostte hem weinig moeite redding te brengen. Aanvallend, maar wel altijd met een extra slot op de deur, moest het bij Brugge komen van Gert Verheyen en de Noor Saeternes, de vervanger van de geblesseerde Peruaan Mendoza (buikspier). Veel leverde dat niet op.

De statistiek sprak ook niet in het voordeel van Brugge. De Belgen verloren in de Europese competitie zes keer in Spanje en speelden slechts twee keer gelijk. Alleen daarom was de 0-0 bij rust al heel wat. Temeer daar de vorm in de eigen eerste klasse momenteel ver weg lijkt. Al is er volgens trainer Sollied absoluut geen sprake van crisis. "Dat is het in Bagdad. Ik sta op zijn best onder druk."

Beloning

Die zou er komen. Na een uur leek Celta zich te realiseren dat het helemaal niet bij die ene zege in het Balaidos-stadion (3-2 tegen Ajax drie weken geleden) hoefde te blijven. Zo geweldig was Brugge nu ook weer niet. De Galiciërs voerden om te beginnen het tempo flink op. Het uitvallen van doelman Cavallero - de Argentijn raakte geblesseerd en maakte plaats voor Pinto - leidde de aandacht daarvan niet af.

De beloning kwam een kwartier voor tijd. Mostovoi werd de held. Hij knalde van dichtbij raak na fraai voorbereidend werk van Eduardo Berizzo op de linkerflank. De Rus werd prompt voor bewezen diensten bedankt en vervangen door Jandro, een behoudende middenvelder, die de 1-0 mocht gaan helpen bewaken.

Hij slaagde niet. Celta raakte bloednerveus van de voorsprong. Sollied deed tien minuten voor tijd een gouden greep op de bank. Hij stuurde de Noor Rune Lange naar het front in plaats van de Servische verdediger Gvozdenovic. De invaller kopte in blessuretijd raak uit een voorzet van Kevin Roelandts, ook net in het veld.