AMSTERDAM - Ajax verloor woensdagavond met 0-1 van AC Milan, maar heeft nog steeds kans om de volgende ronde van de Champions League te behalen. Als de Amsterdammers over twee weken winnen van Club Brugge, kan de ploeg zich opmaken voor een langer verblijf in het miljoenenbal.

Dat Ajax woensdag van Milan verloor, was eigenlijk nauwelijks een verrassing. Koeman kampte met maar liefst zeven afwezigen, waarvan vier basisspelers.

Dat Koeman zijn elftal zou aanpassen was al voor de wedstrijd begon duidelijk. De oefenmeester vond het gezien de waslijst aan blessures en geschorsten bij Ajax niet reëel om tegen de Italianen, winnaar van de vorige editie van de Champions League, uit te gaan van eigen kracht. Koeman koos uiteindelijk voor een elftal waarin maar liefst zeven verdedigend ingestelde spelers stonden.

Veel meters

Achterin kregen de spitsen van Milan, Sjevtsjenko en Inzaghi, strikte bewaking van Escudé en Yakubu. Tussen die twee opereerde Heitinga als vrije man. Obodai en Galasek hadden op het middenveld een defensieve taak. De backs Maxwell en De Jong kregen daardoor de vrijheid om hun positie aanvallend in te vullen. Vooral de Jong maakte veel meters langs de rechter zijlijn.

Aanvankelijk leek de tactische variant van Koeman succes te sorteren. Ibrahimovic was als aanspeelpunt soms magistraal en liet zijn hele elftal daardoor beter functioneren. Het optreden van de vaardige Zweed duurde echter maar een half uur. Daarna speelden zijn blessures (rug en lies) dusdanig op dat hij zich in de 40ste minuut moest laten vervangen.

Gekwetsten

De blessurelijst werd na rust ook nog uitgebreid met Obodai. De jonge Ghanees (21) viel in de 54e minuut uit met een ernstige blessure. Hij moest per brancard het veld verlaten. De selectie van Ajax telt inmiddels een flink aantal gekwetsten. Naast Obodai en Ibrahimovic zijn ook O'Brien, Trabelsi en Pienaar nog niet fit. Van Damme zat woensdagavond wel op de bank, maar is eigenlijk nog niet wedstrijdfit.

Nadat Ibrahimovic noodgedwongen het veld moest verlaten, was de angel uit het spel van Ajax. Toch bleef het jonge elftal (gemiddelde leeftijd van 21,8 jaar) van de Amsterdammers redelijk op de been. In de 51e minuut capituleerde de verdediging. Yakubu verkeek zich op een voorzet van Cafu en zag achter zich Sjevtsjenko de bal goed controleren en beheerst achter Lobont schieten, 0-1.

Hartverwarmend

De passie waarmee het gehandicapte Ajax na de achterstand bleef aanvallen was hartverwarmend, maar weinig succesvol. De Amsterdammers, toen al zonder Obodai en Ibrahimovic, kregen enkele kleine kansjes, maar kwamen niet tot scoren. De gevaarlijkste momenten waren zelfs voor Milan dat met enkele geslepen counters nog voor het nodige gevaar zorgde. De Italianen speelden het duel echter geroutineerd uit en plaatsen zich als eerste ploeg in groep H voor de volgende ronde.