EINDHOVEN - FC Barcelona heeft zich officieel gemeld bij PSV voor een mogelijke overname van middenvelder Ibrahim Afellay. Dat bevestigde zaakwaarnemer Rob Jansen van de Oranje-international vrijdag.

Afellay is bezig aan zijn laatste seizoen in Eindhoven. Eerder meldde de middenvelder dat hij zijn aflopende contract niet zal verlengen.

Wil PSV voorkomen dat Afellay volgend jaar zomer gratis de deur uit wandelt, dan moet de club hem komende winterstop verkopen.

''Achter de schermen zijn we aan het werk en zijn we in beweging'', aldus Jansen. ''Het contact tussen de clubs is inderdaad gelegd. Meer kan ik er nu niet over zeggen.''

Debuut

Afellay is kind van de club en debuteerde in het seizoen 2003-2004 in de hoofdmacht van PSV. Sinds het seizoen 2005-2006 is hij daarin een vaste waarde.

In maart 2007 debuteerde hij onder bondscoach Marco van Basten in het Nederlands elftal. Hij heeft ondertussen dertig interlands achter zijn naam staan.

Met het mogelijke vertrek van Afellay naar Barcelona komt een einde aan een periode zonder Nederlandse contractspelers bij de Catalaanse club.

Van Bronckhorst

De laatste speler die er op de loonlijst stond, was Giovanni van Bronckhorst. Hij vertrok er in de zomer van 2007.

Afellay kan de achttiende Nederlander worden die tekent bij Barcelona. Hij treedt daarmee in de voetsporen van onder anderen: Johan Cruijff, Johan Neeskens, Ronald Koeman, Patrick Kluivert en Phillip Cocu.